„A jó asszony köténye mindent eltakar” – A Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja
Fotó: Szarka Lajos

A Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján rendezett témanapot a megyei rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya. A főkapitány köszöntője és legfrissebb jelentése után a Vöröskereszt Krízisközpontjának munkatársa, a törvényszék előadója, a Regionális Krízisambulancia, illetve a Miskolci Áldozatvédelmi Központ vezetője szólt a családon belüli erőszak formáiról, a társadalom felelősségéről és a mentés lehetőségeiről.

 

„Nemcsak a fizikai erőszakon kell gondolkodni, hanem nagyon sokszor a lelki, sok esetben éveken át tartó gyötrés következménye kapcsán kialakult krízishelyzeten. De lehet az gazdasági, szexuális vagy bármilyen más jellegű erőszak, ami a társadalomban nem elfogadható. Még napjainkban is élnek olyan tévhitek, mint régen mondták: A pénz számolva, az asszony... De nagyon sokszor vádolták a rendőrséget, hogy amíg vér nem folyik, addig nem mennek” – szólt köszöntőjében Farkas József r. dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány.

De nemcsak erről, hanem a napi jelentésről is beszélt a megyei rendőrfőkapitány. Például a 80 éves édesanyját félelemben tartó fiúról.

Hatóságok, segítő és civil szervezetek képviselői, krízishelyzetbe került embereket támogató szakemberek együttműködésében zajlott a rendőr-főkapitányságon a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján a rendezvény. Ez a Dominikai Köztársaságban jó 40 éve történt gyilkossághoz kapcsolódó mozgalom jelent meg több mint 20 esztendeje hazánkban is. Az együttérzést jelképező fehér kitűzővel. És azzal a kérdéssel, meddig tűr a rendőr?

„Komoly változás következett be az elmúlt években a rendőrség szemléletében, illetve a jogszabályi háttér is megváltozott. Mostanában a rendőri intézkedések már arról szólnak, hogy ténylegesen fellépnek. Eddig is megvoltak a szükséges intézkedések, de új szemlélet jött hozzánk. Ha megnézzük az ideiglenesen megelőző távoltartások számát, növekedés tapasztalható, tehát ténylegesen tesz a rendőrség azért, hogy segíteni tudjon ezeknek az embereknek, a kapcsolati bántalmazás és a családon belüli erőszak áldozatainak” – tájékoztatott dr. Kovács Attila c. r. alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

Idén, ez idáig 129 távoltartó végzés született a nők sérelmére elkövetett cselekmények miatt.

Nyilván nagy a látencia e területen, de szerencsére évről évre nő a bejelentett esetek száma. Társadalmi összefogás szükséges a kapcsolati vagy családon belüli erőszak ellen. A problémát akkor lehet megoldani, ha beszélünk róla. Élni kell a sajtónyilvánossággal, hogy ne robbanással érjen véget egy évek óta tartó szenvedés – hangzott el az eseményen.

„Jellemzően nálunk telefonos kapcsolatfelvétel működik. Intézményünkre jellemző és ez egy nagyon fontos momentum, hogy anonim módon, online tanácsadást is tudunk folytatni, tehát nem kell azonnal felvállalnia valakinek a bántalmazotti státuszát. Tud informálódni, segítséget kérni. Nem szükséges már a mai világban, hogy személyesen megjelenjen. Ha Nyíregyházát említjük, Szolnokra egy személyes megjelenés elég bonyolult lenne, de mind a jogi, mind a pszichológiai tanácsadást tudjuk telefonon biztosítani” – fogalmazott a Szolnoki Regionális Krízisambulancia szakmai vezetője, Sándorné Pólik Róza.

Ebben a hónapban 10 ügyfél jelentkezett az ambulancián. Általában szájhagyomány útján terjed a cím és telefon, a segítő szervezet neve. Álljon itt a nap 24 órájában ingyenesen hívható szám! 06-80/20-55-20. A bajbajutottak így fordulhatnak az OKIT, vagyis az Országos Kríziskezelő Információs Telefonszolgálat támogatóihoz.

A társadalmi jelzőrendszer szerepe kiemelt ezen a területen is. Ne akarják tudni, mi mindennel találkoznak a szakemberek a családon belüli erőszak kategóriájában a szóbeli, lelki, testi, szexuális és gazdasági fenyegetéstől vagy erőszaktól az elszigetelés, be- és kizárás, az ököllel és fegyverrel, az éheztetéssel és szomjaztatással büntetésen át a reproduktív jogok korlátozásáig, vagyis a gyermekvállalás szélsőségeinek terhéig.

Kapcsolódó galéria

Előadás a nők elleni erőszakról 2022