Séta-Társaság-Egészség Program – A Kállay Gyűjteménybe látogattak el a résztvevők

A Száz Éves Patika szervezésében évek óta működő Séta-Társaság-Egészség Program Nyíregyházán és vonzáskörzetében élőket mozgat meg. Minden hónapban helytörténeti érdekességek bemutatásával egybekötött könnyű sétával várják az érdeklődőket. Pénteken a Kállay Gyűjteménybe látogattak el a résztvevők.

 

Mintegy százan sétáltak át pénteken délután a Száz Éves Patikától a Kállay Gyűjteménybe a Séta-Társaság-Egészség Program szervezésében. A csoportot dr. Rákóczi Ildikó önkormányzati képviselő fogadta, aki a Séta-Társaság-Egészség Program egyik kitalálója és alapítója.

„Ez egy nagyon fontos esemény, néhány éve egy beszélgetés kapcsán arról beszéltünk, hogy mivel tudnánk az időseknek egy újfajta programot szervezni. Egy szakirodalomban olvastuk, hogy sétáljunk és beszélgessünk, ezt átbeszéltük, hogy milyen jó lehet. A séta is jó, a beszélgetés is jó, de ez a program kinőtte magát, hiszen a kultúra is kapcsolódik hozzá. A város nevezetességeit, történelmi épületeit a sétálás közben megtekinthetik. Ennek célja volt egy kulturális esemény megvalósítása.”

Ez a program mások számára is példaértékű lehet, tette hozzá a képviselő. A rendezvényen elhangzott, évről évre egyre többen sétálnak, a pénteki eseményen mintegy százan vettek részt.

„Öt éve fut már a Séta-Társaság-Egészség Programja és ma a Kállay Gyűjteménybe jöttünk el. Havonta rendezzük meg ezt a sétát, gyógyszerészként nemcsak a betegség gyógyításában, hanem az egészséges életmód megtartásában is részt szeretnénk venni, és mozgásra bírni a velünk együtt élőket” – mondta dr. Zajácz Tamás gyógyszerész, a Száz Éves Patika tulajdonosa.

A sétán részt vett Helebrandt Máté olimpikon gyalogló, a Nyíregyházi Sportcentrum atlétája, is, aki elmondta, az egészségmegőrzés és a fittség szempontjából is kiemelten fontos a napi séta az idősebbek körében is.

„Látom a nagyszüleimen is, hogy ők is aktívan próbálnak mozogni, és ez milyen jót tesz az egészségüknek, és hogy ezt nem egyedül, hanem társaságban tehetik itt. Fontos, hogy társaságban is mozoghassanak. Számomra azért fontos a program, mert Nyíregyháza történelmileg jelentős pontjait is megismerhetjük, ezeken a sétákon érdekes dolgokat tudhat meg az ember.”

A helytörténeti előadással egybekötött sétát ezúttal is Ilyés Gábor vezette, aki felelevenítette az útba eső épületek történetét az ingyenes program alkalmával.