Segély – A Humanitárius Csoport 3 millió forint értékben küldött gyógyszereket Ukrajnába
Fotó: Illusztráció

A Nyíregyházi Humanitárius Csoport július végén 3 millió forint értékben küldött gyógyszer- és egészségügyi szállítmányt a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével ukrajnai testvérvárosai, Ungvár, Beregszász és Ivano-Frankivszk kórházainak, mindegyik településre 1-1 millió forint értékben.

Szállás, étkezés, egészségügyi ellátás

Ukrajnát augusztus elejéig mintegy 10 millió menekült hagyta el, közülük több mint egymillióan érkeztek Magyarországra a február 24-én kitört háború elől. A Humanitárius Csoport február 28-ai megalakulása óta folyamatosan szervezi és koordinálja az önkormányzati, saját hatáskörben indított segítő programokat, nyomon követi és elemzi a helyzetet, és szükség esetén intézkedésekre tesz javaslatot. Együttműködésben a Helyi Védelmi Bizottsággal, a Járási Hivatallal és a karitatív szervezetekkel, az önkormányzat az eltelt időszakban közvetett vagy közvetlen módon mintegy 1450 fő ukrajnai menekültnek nyújtott azonnali segítséget.

A menekültek elhelyezése volt az elsődleges feladat, majd az ő ellátásuk megszervezése következett. Ezeket követően szinte az élet hozta magával a szükséges feladatokat, a támogatások, egészségügyi ellátások következtek. Amikor jelentkezett egy probléma, arra mindig kerestünk megoldást, sok esetben pedig mi kerestük meg, vagy minket kerestek meg a partnereink, hogy miben tudnak segíteni” – mondta Jászai Menyhért alpolgármester.

A humanitárius segítségnyújtás fontos része tehát a szállás, étkezés, az egészségügyi ellátás, a gyors és pontos információ nyújtása, a gyermekek oktatási, nevelési intézményben való felvételének biztosítása. Az egyetemmel kötött együttműködési megállapodás keretében a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ közreműködésével az önkormányzat biztosítja a kollégiumban elszállásolt személyek napi háromszori étkeztetését, valamint az egyetem részére költségtérítést biztosít. Augusztus 1-jéig összesen 4515 adag ételt osztottak ki, a szolgáltatásokat ez idő alatt mintegy 250 fő vette igénybe. Az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság az ukrajnai menekültek ellátására vonatkozó jogszabályi előírások szerint biztosítja a menekültek számára a szükséges gyermek- és felnőtt orvosi ellátást, július végén pedig a Humanitárius Csoport mintegy 3 millió forint értékben küldött gyógyszer- és egészségügyi szállítmányt a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével ukrajnai testvérvárosai számára.

Gyógyszerszállítmány

Nyíregyháza MJV Önkormányzata a háborús konfliktus kezdete óta napi kapcsolatot tart ukrán testvérvárosaival. Ennek köszönhetően a humanitárius segítségnyújtás ott, ahol a legnagyobb szükség van rá, konkrét kéréseknek tehet eleget. Ennek nyomán indított el az önkormányzat július végén 3 millió forint értékben gyógyszer- és egészségügyi szállítmányt a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével ukrajnai testvérvárosai, Ungvár, Beregszász és Ivano-Frankivszk kórházainak” tette hozzá az alpolgármester.

A segítségnyújtás folytatódik

Tekintve, hogy az Ukrajnában zajló háborús konfliktus tovább húzódik, a Nyíregyházi Humanitárius Csoport felkészült a további segítségnyújtásra – hangzott el a sajtótájékoztatón. A cél, az eddigi támogatások, szolgáltatások fenntartása, a segítő szervezetek, segélyszervezetek támogatása. Ide tartozik a tartós élelmiszerek beszerzése és a természetbeni juttatások biztosítása a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központon keresztül. Az ukrán nemzetiségi önkormányzat humanitárius tevékenységének támogatása mellett további természetbeni adományok és/vagy közvetlen anyagi támogatás Nyíregyháza ukrán testvérvárosainak. A butykai telephely fejlesztése, a testvérvárosainkba küldött gyógyszerszállítmány, az egyetemi szállásköltségek, az egyetemi és az iskolai étkezés biztosítása jelentős pénzügyi forrásokat igényel. A szükséges költségek fedezetére az önkormányzat már februárban humanitárius alapot hozott létre 5 000 000 forint értékben. Nyíregyházi cégek, vállalkozások és Kajaani, finn testvérvárosunk pénzadományaikkal járultak hozzá a Humanitárius Csoport munkájához, összesen 4,5 millió forint nagyságrendben. 

Kapcsolódó galéria

Nyíregyházi Humanitárius Csoport tevékenysége