Prima Díj – 10 kategóriában érkeztek ajánlások a VOSZ-hoz
Fotó: Szarka Lajos

Idén a XVI. díjátadójára készül a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége. A megyei Prima Díjra ismét 10 kategóriában érkeztek ajánlások. Többek között művészeti, tudományos, oktatási, sport és média területen díjazzák a helyi kiválóságokat. A VOSZ megyei szervezete fontosnak tartja, hogy az országos Prima Primissima Díj mellett a megyebeli, kiemelkedő tevékenységet végző személyek munkáját is elismerjék. Prima Díjban hárman részesülnek, emellett különdíjakat is átadnak. 

Az országos Prima Primissima Díjhoz kötődve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2006 óta díjazzák az irodalom, a tudomány, a kultúra, az építészet, a sport és a média területén kiemelkedő tevékenységet végző személyeket. A VOSZ megyei szervezete összeállította idei jelöltlistáját, a 10 jelölt közül hárman vehetnek át megyei Prima Díjat. Az elismerést, és az ezzel járó 1 millió forintot a megyében már 16. alkalommal adják át. Idén pedig néhány változtatás is történt a kategóriákban.

A változás az, hogy két kategória neve megváltozott, a Színház- és Filmművészet kiegészült Táncművészettel, illetve a Magyar Sajtó az Ismeretterjesztés és Média nevet viseli. A hagyományoknak megfelelően rendezzük a gálát, minden kategóriában van jelöltünk, 3 díjat adunk át, ez még döntésre vár, és vagy egy személynek, vagy két személynek különdíjat adunk át, ami vagy 500 ezer, vagy 250-250 ezer, és a Prima Díj pedig egymillió forint” – mondta Czomba Csaba, a VOSZ megyei elnöke.

A társadalmi kuratórium dönt a kategóriagyőztesekről, majd november 11-én, pénteken derül ki, hogy kikre adta voksát a grémium, és ki lesz a Prima díjas, illetve különdíjas.

4 vagy 5 díjazott lesz, és már hagyomány, hogy a megye, a kormányhivatal évek óta adnak át különdíjat azoknak, akik nem kaptak díjat, és most ehhez társult az egyetem, az értéktár bizottság, és úgy tudom, hogy a színház is fel fog ajánlani díjat.”

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Prima Díj jelöltje ebben az évben Magyar Irodalom kategóriában dr. Antal Balázs, Magyar Színház-, Film- és Táncművészet kategóriában Horváth Margit, Magyar Képző- és Iparművészet kategóriában Balogh Géza, Magyar Tudomány kategóriában dr. habil Minya Károly, Magyar Oktatás és Köznevelés kategóriában Boronkay Ferencné, Magyar Építészet kategóriában Zombor Szabolcs, Magyar Ismeretterjesztés és Média kategóriában Marik Sándor, Magyar Népművészet és Közművelődés kategóriában a Szatmári Néptáncegyüttes, Magyar Zeneművészet kategóriában Ferencziné dr. Ács Ildikó, Magyar Sport kategóriában pedig Pokrovenszki József. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Prima Díj átadó ünnepségét idén is a megyeháza dísztermében tartják.

Kapcsolódó galéria

Príma díj 2022 beharangozó