5 millió forint értékben kaptak innovatív műszereket a megyei gyermekegészségügyi intézmények
A K&H gyógyvarázs pályázat nyertesei 2022.

Az orvoshoz forduló gyermekek száma drasztikusan megemelkedett az elmúlt években a Covid hosszú távú  hatásai miatt.

A fiatalok lelki gyógyítására, testi egészségük megőrzése érdekében pedig a fertőző betegségek leküzdését segítő eszközökre van most a leginkább szükség a gyermekegészségügyben. A K&H gyógyvarázs program ezért idén ezen két terület gyógyítását segíti kiemelten, de a mindennapi ellátáshoz szükséges műszereket is kapnak a gyermekegészségügyi intézmények, összesen 20 millió forint értékben. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében két gyermekorvosi praxis és a nyíregyházi kórház gyermekrehabilitációs osztálya közel 5 millió forint értékben kapott innovatív eszközöket, amelyek segítségével gyorsabban és hatékonyabban gyógyulhatnak a kis betegek.

Dr. Tarapcsák Ágnes átveszi Nagydobos nevében a K&H gyógyvarázs támogatást jelképező táblát

Nagymértékben emelkedett itthon a Covid hosszú távú hatásai miatt orvoshoz kerülő gyermekek száma az elmúlt évben. „A gyermekegészségügyet sokszor vonjuk párhuzamba a csupán testi gyógyítással, pedig sok szakember dolgozik nap mint nap azon, hogy a jövő generációja lelkileg is jól érezze magát. Idei K&H gyógyvarázs pályázatunk egyik fókuszterületének ezért a mentális egészséget segítő eszközöket választottuk, hiszen a long-Covid miatt ezekre kiemelt szüksége van most a szakembereknek. Az eszközök a pontos diagnosztikában segítik az orvosokat, így a gyerekek minél jobban személyre szabott kezelést kaphatnak, és a teljes élethez vezető útra léphetnek” – mondta el Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H Csoport kommunikációs vezetője. „Idén külön fókuszba kerültek a fertőző betegségek felismerését és kezelését célzó műszerek is, hiszen a legégetőbb problémát ezek a megbetegedések jelentik, amelyek ráadásul rendkívül gyorsan terjednek a közösségekben.  Célunk, hogy az eszközpark korszerűsítésével megkönnyítsük és hatékonyabbá tegyük a vizsgálatokat és a gyógyítást, hogy a gyermekeknek minél kevesebb ideig kelljen az orvosi rendelőben, vagy a kórházban tartózkodniuk. A modern műszerek energiahatékonyságuknak köszönhetően pedig akár az intézmények rezsiköltségeit is csökkenthetik.”

A K&H gyógyvarázs program 2004 óta támogatja a hazai gyermekegészségügyet, eddig összesen 850 millió forint értékben, 535 alkalommal kaptak modern, a gyermekek hatékony gyógyítását segítő berendezéseket az intézmények. Az idei műszerbeszerzési pályázaton 9 kórházat, 8 háziorvost, 2 mentőállomást és egy szakrendelőt választott nyertesnek a szakértői zsűri, akik összesen 20 millió forint értékben kapnak innovatív eszközöket.  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében két gyermekorvosi praxis és a nyíregyházi kórház gyermekrehabilitációs osztálya kapott új műszereket közel 5 millió forint értékben, így 46 millió forint fölé emelkedett a megyei támogatások összege, amit a helyi intézmények a K&H gyógyvarázs keretében kaptak. Ezek az ellátás minden szintjét egyszerűsítik, a pontos diagnosztika és a megfelelő kezelési terv révén pedig a gyerekek hamarabb meggyógyulhatnak.

A nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház Gyermekrehabilitációs Osztályán ezentúl állítógép segít a járásképtelen gyermekeket vertikális helyzetben tartani, a nagydobosi háziorvosi rendelőben a fertőzések kiszűrését segítik az elnyert eszközök, a Záhonyt és térségét ellátó gyermekorvosi praxis által elnyert automata vérkép analizátor pedig a vérszegénységet, a gyulladásokat és a fertőző betegségeket tudja gyorsan és hatékonyan diagnosztizálni.

A K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázat 2022 nyertesei: