Petőfi-mozaik legóból

Több mint 34 ezer darab legóból építettek Petőfi Sándor-portrét ábrázoló mozaikképet a borbányai petőfis diákok. Az iskola digitális témahetének lezárására készült el a közös alkotás, amelyet a több száz gyerek együtt rakott ki, a wesselényis Tekerd! csoport segítségével.

 

Előre elkészített minták alapján raknak ki részleteket a petőfis diákok színes legókockákból, amelyeket aztán a nagy, közösen készített képbe illesztenek. A Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézménye ezen a héten tartotta a digitális témahetet, amely utolsó napjára egy nagy, közösen megoldott, játékos feladattal készültek a gyerekeknek. Ehhez a wesselényis Tekerd! Egyesülettel egy legómozaikot építenek, nem másról, mint az intézmény névadójának, Petőfi Sándornak a portréjából.

„Most a digitális témahét van az iskolában, és ehhez kapcsolódik a programunk. Annak ellenére, hogy legóelemekből építjük a mozaikokat, előtte elég komoly digitális munka folyik. Ezeket az alkotásokat meg kell tervezni, majd pixelizáljuk őket, és ezt a csoport tagjai készítik el. Az általunk elkészített tervek alapján a gyerekek 1-1 részletét építik meg a mozaiknak, így több száz gyerek közösen épít meg egy ilyen hatalmas mozaikot” – mondta el Hudák Zsolt mentortanár, Tekerd! csoport.

Petőfi Sándor legóportréja mintegy 34 224 elemből áll. A mozaikot több mint 4 órán keresztül építették, amelyben az iskola szinte minden diákja részt vett. Bajnay Kornél tagintézmény-vezető, Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézménye:

„Három ilyen témát szoktunk minden évben feldolgozni, ez most a digitális témahét. Ezen a héten a gyerekek különböző digitális technikákkal és technológiákkal ismerkednek meg, a tanórákon és azokon kívül is. Most a Tekerd! Egyesület megismerése után egy közös projektet hozunk létre, jelen esetben névadónkat, Petőfi Sándort rakjuk ki.”

Ez azért is fontos, hiszen a Petőfi bicentenáriumi évben a költő személyiségét és alkotásait is igyekeznek jobban elmélyíteni a gyerekekben – tette hozzá az intézményvezető.