Nyíregyházi Városi Alap – 5 milliárd forintos keretből kaphatnak tőkét a vállalkozások
Fotó: Szarka Lajos

5 milliárd forintos tőkével, 12 éves futamidejű konstrukcióval hozták létre a Nyíregyházi Városi Alapot, amelynek keretében a helyi vállalkozások 30 millió forinttól egészen 1 milliárd forintig igényelhetnek tőkét. Az alap célja, hogy a helyi vállalkozások olyan fejlesztési, beruházási lehetőségek megvalósításához kapjanak tőkejuttatást, amelyek közvetlenül vagy közvetett formában segítik a város fejlődését is.

Helyi vállalkozások számára tartottak szakmai workshopot Nyíregyházán, amelyen az érdeklődők megismerhették a Nyíregyházi Városi Alap nyújtotta lehetőségeket, továbbá betekintést kaphattak a helyi gazdaságfejlesztés koordinációjába is. A Nyíregyházi Ipari Park Nonprofit Kft. bemutatta, hogyan segítik a helyi vállalkozások fejlesztését, milyen segítségre számíthatnak a város és a cég részéről.

„A mai programnak ugyanaz a célja, hogy segítsük a vállalkozásokat releváns szakmai információkkal, illetve jobban megismerjék a Nyíregyházi Városi Alap nyújtotta lehetőségeket. Ha egy cég fejlesztést tervez, azt vagy megteszi önerőből, vagy hitelfelvétellel, vagy valamilyen pályázati konstrukciót keres rá. Ez a Nyíregyházi Városi Alap lehet a negyedik lehetőség a cégeknek a fejlesztésre, aki úgy gondolja, hogy nem szeretne hitelt felvenni, nem szeretne önerőből fejleszteni, vagy nincs alkalmas pályázati konstrukció, akkor a Nyíregyházi Városi Alap nyújthat számára egy opciót” – erről Bartók Dávid, a Nyíregyházi Ipari Park Nonprofit Kft. ügyvezetője beszélt.

Új termék

A Nyíregyházi Városi Alap célja, hogy a helyi vállalkozások olyan ígéretes fejlesztési, beruházási lehetőségek megvalósításához kapjanak tőkejuttatást, amelyek közvetlenül vagy közvetett formában elősegítik a város fejlődését is – mondta el Benke Ákos, a Focus Ventures Zrt. vezérigazgatója.

„Ez a Nyíregyháza mellett és a Nyíregyházán működő vállalkozásoknak próbál tőkejuttatás formájában segíteni. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a partner igényli, akkor mi tőkés társként tőkét emelünk a cégbe és egy darabig együtt gazdálkodunk vele, kisebbségi tulajdonban, az ő gazdálkodását igazán nem zavarva, a pénzügyi folyamatokat felügyelve próbáljuk segíteni a cégek gazdálkodását. Ez egy alap formájában jött létre, 5 milliárd forint tőkével, 12 éves futamidőre, tehát ez egy nyugodt tőke, nem sietünk, a vállalkozásokat sem siettetjük, kicsit különbözik ez a banki hiteltől, hiszen nincs fedezeti követelmény, nincs kezességvállalás, sőt nem kötelező a futamidő közben sem kamatot fizetni, sem törleszteni.”

Gazdaságfejlesztés

A vállalkozások 30 millió forinttól egészen 1 milliárd forintig igényelhetnek tőkét, a Nyíregyházi Városi Alap mellett azonban a városi önkormányzat több nagyon fontos rendeletet is hozott a gazdaság élénkítése szempontjából, először is 2019-ben elfogadták a befektetésfejlesztési stratégiát.

„Az a lényege, hogy ebben a ciklusban az elmúlt két ciklus eredményeként a prioritás a beruházásösztönzés, azaz színvonalas munkahelyek létrehozása, ezzel erősödjön a városban lévő cégek és a város versenyképessége. Legyenek színvonalas, szakképzettséget igénylő munkahelyek, és ennek hatásaként a fiatalokat, a lakosságot tudjuk itt tartani, a város megtartóereje is erősödjön. Emellett elfogadtunk egy rendeletet, ami konkrét finanszírozást is jelent fejlesztésekhez, támogatás formájában, harmadrészt pedig vásároltunk 88 hektár területet a Debreceni úti déli, régi ipari parkunk bővítésére, a jelenlegi 127 hektár mellé.”

Az elmúlt fél évben ennek a területnek megtörtént a kivonása és befektetési területté minősítése, valamint a lőszermentesítése, talajmechanikai vizsgálata és a régészeti feltárása. Jelenleg pedig egy feltáró út tervezése folyik. Erre a területre új befektetések mellett a már városban üzemelő, de fejleszteni akaró vállalkozásokat is várják – zárta gondolatát dr. Kovács Ferenc polgármester.

Kapcsolódó galéria

Helyi gazdaságfejlesztés - workshop