Népszámlálás – Már csak a számlálóbiztosok segítségével lehet kitölteni a kérdőívet
Fotó: Illusztráció

Már csak a számlálóbiztosok segítségével lehet kitölteni a népszámlálási kérdőívet, miután szerdán lezárult az országos felmérés online szakasza. A háztartások több mint hatvan százaléka élt az internet adta lehetőséggel, amit nagy sikerként értékelt a Központi Statisztikai Hivatal – hangzott el az M1 Híradójában. 

A számlálóbiztosok igazolvánnyal fognak becsengetni azokhoz a háztartásokhoz, ahonnan online nem érkezett be a kérdőív. Személyi igazolvánnyal, fényképes igazolvánnyal is igazolják magukat, de ha bárkiben bizonytalanság vagy egyáltalán kérdés merül fel, hogy az ő lakcímén ki a dolgozó számlálóbiztos, akkor a népszámlálás ügyfélszolgálatát, az ingyenes zöldszámot lehet hívni. A következő hetekben huszonnyolcezer számlálóbiztos járja majd az országot. Azok, akiket a november 20-áig tartó időszakban sem sikerül elérniük, pótösszeíráson november 21-e és 28-a között a települési jegyzőt felkeresve tölthetik ki a népszámlálási kérdőívet.

Én rendesen, interneten kitöltöttem, csak most nem tudom, hová mentette el a gépem, ezért az a biztos, ha még egyszer megtörténik az adatfelvétel. Ez személyesebb, nem olyan monoton, én a személyes kapcsolatokat jobban szeretem.”

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint ötmillió háztartásból 3,2 millióan éltek az internetes kitöltés lehetőségével. A beérkező címekről csaknem hétmillió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe, ez több mint a háromszorosa az előző, 2011-es népszámláláson elért eredménynek. A megyék közül arányaiban Pest megyéből érkezett be online a legtöbb kérdőív. Az online kitöltési arány nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek számít, amit nagy sikerként értékelt a KSH.