„Nem úgy van most, mint volt régen...” – A kerti hulladék, avar égetése tilos!
Fotó: Illusztráció

Ilyen tilalom van érvényben nemcsak Nyíregyházán, hanem többek között Debrecenben, Egerben, Pécsen, Kaposváron és Tatabányán is – emlékeztet alábbi cikkében a Zöld Akciócsoport. Mint írják, több helyen a koronavírus-járvánnyal összefüggésben, a levegő tisztaságát féltve szigorítottak a szabályokon, illetve kérik a lakosságot, hogy égetés helyett komposztálja a zöldhulladékot. Az alábbiakban a Nyíregyházi Napló hasábjain összefoglalóan közzétett anyagukat közöljük teljes egészében.

 

A kerti hulladék, avar égetése, füstölés általi levegőszennyezés miatt többen szenvednek városunkban. Még mindig kevesen tudják, tudatosítják magukban, hogy ez a tevékenység mennyire káros maguk és mások egészségére. Egyes adatok szerint évente 13 ezer magyar haláláért felelős a légszennyezés. Az elmúlt 25 évben tízszeresére növekedett az asztmás megbetegedések száma Magyarországon.

2020 áprilisától tilos az égetés!

Korábban ugyan lehetséges volt bizonyos időszakokban az avar és kerti hulladékok égetése a családi házas övezetben tűrt állapotként elfogadottan, viszont ez Nyíregyházán 2020 áprilisától egyértelműen és minden körülmények között tilos!

Légszennyezést okoz

Egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetnek avart, fűnyesedéket és gallyakat, légszennyezést okoz, amit elsősorban az vált ki, hogy alacsony a tűz hőmérséklete, így aminek égni kellene, nem ég el, vagy csak félig. Például a növényi részekben lévő szén oxidálódik, de csak részben és szén-dioxid helyett szén-monoxid keletkezik, amely kis mennyiségben is mérgező. Ezen felül tartalmaz még szénhidrogéneket, PM10-et (10 mikrométernél kisebb levegőben lebegő részecskék), nitrogén-oxidokat, metil-etil-ketont, melyek hozzájárulhatnak asztmás rohamok, szív- és érrendszeri zavarok kialakulásához, légúti irritációhoz, tüdőgyulladáshoz is.

Hamu helyett komposztálás

Az értékes szerves anyagból az égetés során hamu keletkezik, mely csak korlátozottan alkalmas talajerő-utánpótlásra, nagyobb mennyiségben egyenesen rombolja a talaj humuszkészletét. Ezzel szemben komposztáláskor maradéktalanul elbomlanak a növényi részek és hasznos humusz keletkezik.

Szemét is keveredhet bele

Emellett gyakori probléma, hogy a meggyújtott zöldhulladékban műanyag és egyéb háztartási szemét is keveredik, így már illegális hulladékégetés történik, ami szintén komoly egészségügyi és környezeti kockázatokat rejt.

Bírság szabható ki érte

A módosítás szerint a szabolcsi megyeszékhely önkormányzati rendelete nem biztosít lehetőséget az avar és kerti hulladék égetésére, így az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet alapján TILOS az ilyen jellegű tevékenység! A jogszabályt megszegőkkel szemben – amennyiben égetéssel, tevékenységével anyagi javakat veszélyeztet, vagy azokban kárt okoz és tűzoltósági beavatkozásra is sor kerül – a tűzvédelmi hatóság által kötelezően tűzvédelmi bírság kiszabására kerül sor, melynek összege 20 000 forinttól 3 000 000 forintig terjedhet. A tűzoltóság beavatkozását nem igénylő esetekben 10 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírság szabható ki. A katasztrófavédelem kiemelte, az ingatlanokat éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen kell tartani.

Mit tegyünk?

1. Komposztáljunk kertes házban/társasházban. Készítsünk/készíttessünk komposztálót vagy pályázzunk az önkormányzatnál!

2. Barna kukába gyűjtsünk! Ha nincs még, igényeljünk!

3. Nagy mennyiség esetén elszállíthatjuk a hulladékudvarba.

4. Aprítást is végezhetünk. Aprítógépet bérelhetünk a városban is.

5. Segítséget kérhetünk családtagoktól, szomszédoktól, fiataloktól, ha nehézségünk támad a megoldásban.

Az ÉAK biztosítja

Városunkban az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. (ÉAK) által biztosított a zöldhulladék elszállítása, valamint az ingatlanhasználó a kerti hulladékot hulladékudvarban elhelyezheti. Az ÉAK-kal történt egyeztetés eredményeként a hulladékudvarokon kívül, a hulladéklerakó telepen külön szolgáltatási díj megfizetése nélkül helyezhető el a tavaszi és őszi időszakban keletkezett kerti hulladék.

Hulladékudvarok

Korányi F. u. 3., +36-30/257-1857

Kerék u. 1., +36-30/257-1859

Ügyfélszolgálat: 42/508-374, 42/508-364, 42/508-369

Rendkívül veszélyes

A kerti hulladék és egyéb égetése, a füstölés rendkívül veszélyes a környezetünkben élő kisgyermekek, felnőttek, idősek, krónikus betegek egészségére, saját egészségünkre, védelmet jelenthet, hogy tilos városunkban. Szennyezettebb levegőben könnyebben terjed a járvány, a füst csökkenti a tüdőimmunitást, ezért súlyosabb kórképhez, több halálhoz járulhat hozzá.

Kerti füst, égetés esetén hívható a 112-es telefonszám.

 

 

Források:

https://humusz.hu/hirek/van-ahol-kerik-van-ahol-tiltjak-kerti-hulladek-egeteset-videken/26844

https://humusz.hu/piro/egeszsegugyi-kockazatok

http://medicalonline.hu/kitekinto/cikk/evente_13_ezer_magyar_halalaert_felelos_a_legszennyezes

https://www.nyiregyhaza.hu/post/tuzgyujtas-tavasz-ota-tilos-az-avar-es-a-kerti-hulladek-egetese-nyiregyhazan-2020-10-09

https://www.nyiregyhaza.hu/post/2020-aprilisatol-nyiregyhazan-a-kerti-avar-es-hulladek-egetese-tilos-2020-08-14