Tűzgyújtás – Tavasz óta tilos az avar és a kerti hulladék égetése Nyíregyházán
Fotó: Illusztráció

Tavasz óta tilos a kerti hulladék, a gallyak, levágott fű vagy az avar égetése Nyíregyházán. Magyarországon a szabadtéri tűzgyújtás alapvetően tilos, 2021. január elsejétől pedig az egész ország területén életbe lép a hulladék- és avarégetési tilalom. Aki ezt megszegi, tűzvédelmi szabálysértést követ el, amelynek akár 3 millió forint is lehet a büntetése. 

Légszennyezés

A kerti hulladék elégetése során szennyező részecskékkel telik meg a levegő. Egy átlagos kerti tűz is hatalmas légszennyezést okoz, emellett a kerti hulladékkal a mérgező vegyszermaradvány is elég, és nem ritka, hogy a meggyújtott zöldbe műanyag és egyéb háztartási szemét is keveredik, tovább növelve a légszennyező anyagok listáját.

„Azon kívül, hogy iszonyatosan káros, elszennyezi a levegőnket, és értelmetlen is, hiszen az elégetett anyag nagyon hasznos is tud lenni, ha az ember komposztálja és visszajuttatja azt a környezetbe” – mondta Rimóczi József, a Ne Füstölj Csoport alapítója.

Korábban lehetséges volt bizonyos időszakokban az avar és kerti hulladékok elégetése, a családi házas övezetben tűrt állapotként elfogadottan, viszont ez Nyíregyházán 2020 áprilisától egyértelműen és minden körülmények között tilos!

„Nyíregyháza MJV önkormányzata a márciusi közgyűlésén úgy döntött, hogy ezt a rendelkezést, amely lehetővé tette korábban a kerti hulladék időszakos égetését, megszünteti, így tehát Nyíregyházán nincs olyan helyi rendelkezés, amely megengedné a belterületi hulladék- és avarégetést” – tette hozzá Bodrogi László, a Közterület-felügyelet vezetője.

Tiltás és büntetés

Magyarországon a szabadtéri tűzgyújtás alapvetően tilos, 2021. január elsejétől pedig az egész ország területén életbe lép a hulladék- és avarégetési tilalom. Ha valaki a tiltás ellenére mégis elégeti a kertjében található hulladékot, akár 3 millió forintos bírságra is számíthat. Erről Leskovics Zoltán tűzoltósági főfelügyelő beszélt.

„Amikor a helyszínen találkozunk a szabadtéri tűzgyújtást szabálytalanul végzővel, akkor akár helyszíni bírság kiszabására is sor kerülhet, vagy a tűzvédelmi hatóság részére a kollégák átadják a tűz adatait és a tűzvédelmi hatóság folytatja le az eljárást.”

Környezeti ártalmak

Egy svájci tanulmány szerint egy nagyobb kupac avar 6 órás égetésével annyi szálló por keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órai folyamatos közlekedése során. Az avar égetésekor nagy mennyiségben keletkezik szén-monoxid, aeroszolrészecskék, nitrogén-oxidok, és különféle szénhidrogének is a levegőbe kerülnek – erről korábban Pató István, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztály vezetője tájékoztatta televíziónkat. Felhívta a figyelmet egy tévhitre is, ugyanis az értékes szerves anyagból az égetés során hamu keletkezik, mely csak korlátozottan alkalmas talajerő-utánpótlásra, nagyobb mennyiségben egyenesen rombolja a talaj humuszkészletét. Ezzel szemben komposztáláskor maradéktalanul elbomlanak a növényi részek és hasznos humusz keletkezik – a tiltás ez utóbbit is elősegítheti, erősítve a környezetvédelmi szempontokat.