2020 áprilisától Nyíregyházán a kerti avar és hulladék égetése tilos!
2020 áprilisától Nyíregyházán a kerti avar és hulladék égetése tilos!

Korábban ugyan lehetséges volt bizonyos időszakokban az avar és kerti hulladékok égetése a családi házas övezetben tűrt állapotként elfogadottan, viszont ez Nyíregyházán 2020 áprilisától egyértelműen és minden körülmények között tilos! Azért fontos hangsúlyozni a tényt, mert a pandémiás időszakban született a régebbi, még 2006-os önkormányzati rendelet módosítása, s talán ezért nem kapott nagyobb figyelmet. Olvasói kérésre – többen ugyanis füstöt tapasztaltak az éjszakai órákban – most újra leírjuk a lényeget, kiegészítve a katasztrófavédelem információival.

 

Hazánkban széles körben elterjedt „népbetegség” a kerti hulladékok és az avar égetése, ám kevesen tudják, hogy ez a tevékenység mennyire káros a környezetre és az emberi egészségre – ez is olvasható volt a tavaszi, közgyűlési előterjesztésben. A témát részletező Pató István, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztály vezetőjének tájékoztatása szerint az értékes szerves anyagból az égetés során hamu keletkezik, mely csak korlátozottan alkalmas talajerő-utánpótlásra, nagyobb mennyiségben egyenesen rombolja a talaj humuszkészletét. Ezzel szemben komposztáláskor maradéktalanul elbomlanak a növényi részek és hasznos humusz keletkezik – a tiltás ez utóbbit is elősegítheti, erősítve a környezetvédelmi szempontokat.

Légszennyezést is okoz

Ráadásul egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetnek avart, fűnyesedéket és gallyakat, légszennyezést okoz, amit elsősorban az vált ki, hogy alacsony a tűz hőmérséklete, így aminek égni kellene, nem ég el, vagy csak félig. Például a növényi részekben lévő szén oxidálódik, de csak részben és szén-dioxid helyett szén-monoxid keletkezik, amely kis mennyiségben is mérgező. Ezen felül tartalmaz még szénhidrogéneket, PM10-et (10 mikrométernél kisebb levegőben lebegő részecskék, az a „valami”, amitől sokszor rossz a levegő Nyíregyházán... – a szerk.), nitrogén-oxidokat, metil-etil-ketont, melyek hozzájárulhatnak asztmás rohamok; szív- és érrendszeri zavarok kialakulásához, légúti irritációhoz, tüdőgyulladáshoz is. A másik probléma, hogy a meggyújtott zöldhulladékban műanyag és egyéb háztartási szemét is keveredik, így már illegális hulladékégetés történik, ami komoly egészségügyi és környezeti kockázatokat rejt. Ezeknek a hulladékoknak az égetését hatósági ellenőrzés során lehet vizsgálni, de az engedélyezett tavaszi és őszi tömeges avarégetés során az illegális hulladékégetés ellenőrizhetetlenné válik.

Sok nagyvárosban tiltják

Pató István hozzátette, a kerti hulladék égetésének tiltása nem egyedi a nem megfelelő levegőminőséggel rendelkező hazai nagyvárosok esetében. Ilyen tilalom van érvényben többek között Debrecenben, Egerben, Pécsen, Kaposváron és Tatabányán is. S a megoldás? Városunkban az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. (ÉAK) által biztosított a zöldhulladék-elszállítás, valamint az ingatlanhasználó a kerti hulladékot hulladékudvarban elhelyezheti. Az ÉAK-kal történt egyeztetés eredményeként a hulladékudvarokon kívül, a hulladéklerakó telepen külön szolgáltatási díj megfizetése nélkül helyezhető el a tavaszi és őszi időszakban keletkezett kerti hulladék.

Tűzvédelmi bírság

Tényszerűen, jogszerűen mindez így hangzik: Nyíregyházán a köztisztaság fenntartásáról szóló 18/2006. (VI. 1.) önkormányzati rendeletet módosították (11/2020. (III. 27.)), az 2020. április elsején lépett hatályba – ezt már a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Rutkai-Dér Vivien tû. főhadnagy írta kérdésünkre. A módosítás szerint a szabolcsi megyeszékhely önkormányzati rendelete nem biztosít lehetőséget az avar és kerti hulladék égetésére, így az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet alapján TILOS az ilyen jellegű tevékenység! A jogszabályt megszegőkkel szemben – amennyiben égetéssel, tevékenységével anyagi javakat veszélyeztet, vagy azokban kárt okoz és tűzoltósági beavatkozásra is sor kerül – a tűzvédelmi hatóság által kötelezően tűzvédelmi bírság kiszabására kerül sor, melynek összege 20 000 forinttól 3 000 000 forintig terjedhet. A tűzoltóság beavatkozását nem igénylő esetekben 10 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírság szabható ki. A katasztrófavédelem kiemelte, az ingatlanokat éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen kell tartani.

Baj lehet a tűzből

Még néhány fontos adat: a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területén 2020. április 1-tõl 115 szabadtéri tűzeset történt, melyből Nyíregyháza közigazgatási területén 28 volt. A kirendeltség illetékességi területén a szabadtéri tűzesetekkel kapcsolatban 27 hatósági eljárás indult, amelyből 8 zárult tűzvédelmi bírsággal, összesen 150  000 forint összegben. Nyíregyháza területén történt tűzesetekkel kapcsolatban 5 hatósági eljárás indult, melyből 1 zárult tűzvédelmi bírsággal 10  000 forint összegben.

Emberi gondatlanság

A statisztikák szerint a szabadtéri tüzek mintegy 45 százaléka kerti zöldhulladék-égetés miatt alakul ki hazánkban. Rutkai-Dér Vivien szóvivő hangsúlyozta, fontos tudni, hogy nem a bírságolás, hanem a megelőzés a cél! A kirendeltség akkor szabott ki bírságot az elmúlt időszakban, ha olyan szintű szabálysértés volt, hogy már figyelmeztetéssel nem tudtak élni. A kerti hulladék- és avarégetés pedig amellett, hogy tilos Nyíregyházán, veszélyes is lehet; több olyan eset is volt az elmúlt hónapokban megyénkben, amikor a tűz továbbterjedt, az égetést végzők elvesztették a tűz feletti kontrollt. A lángok pedig jelentős károkat okozhatnak, átterjedhetnek szomszédos telkekre, belekaphatnak lombkoronába, faszerkezetű melléképületekbe... Kockázatot jelenthet a gondatlanság: a szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák.