Második oltás – Érdemes beadatni mindkét vakcinát
Fotó: Illusztráció

Aki nem veszi fel a második oltást, annak nem lesz meg a magas védettsége, könnyebben megfertőződhet, mint az, aki megkapta mindkét vakcináját. Bár egy oltással is elérhető egy bizonyos védettségi szint a koronavírus-fertőzéssel szemben, azonban, ha valaki nem veszi fel a szükséges második vakcinát, nem tudhatja, hogy mennyi ideig fog tartani a védettsége, sem azt, hogy ennek a szintje milyen mértéket ér el.

Második oltás

A vakcináció több mint a fele a háziorvosi praxisokban történik Nyíregyházán. Az országos adatok szerint az emberek 8–10 százaléka azonban nem adatja be magának a második oltást. A szakértők szerint csupán a nyár és a jó idő nem akadályozza meg, hogy legyen egy negyedik hullám is, ha sok az oltatlan, akkor bekövetkezhet egy újabb fertőzési hullám.

„Egy vakcinával ugyan elérjük azt, hogy az ellenanyagszint elkezd termelődni, és kellő immunválasz alakul ki a szervezetben, azonban nem lehetünk biztosak benne, hogy ez mennyi ideig fog tartani, másrészről azt sem, hogy ennek a szintje milyen mértéket ér el. Ezt csak ellenanyagszint-méréssel tudhatná meg az a páciens, aki úgy dönt, hogy nem akarja felvenni a második oltást, de nem értem, hogy ha valaki úgy dönt, hogy vakcináltatja magát, akkor az első oltást követően miért ne emelné tovább a védettsége szintjét, és miért ne húzná tovább a védettségi időszak hosszát azzal, hogy újraoltatja magát” – mondta el televíziónknak dr. Soós Zoltán háziorvos.

Korábbi betegek

A fertőzésen korábban átesett betegek számára is kiemelten fontos, hogy oltassák be magukat, az ő esetükben ugyanis nem lehet tudni, hogy mennyi ideig maradnak védettek. Ha valaki a betegség után oltatja be magát, sokkal magasabb ellenanyagszintet tud produkálni, és így hosszabb védettségi periódust biztosíthat magának – tette hozzá a háziorvos, aki elmondta, a 12 éven aluli gyermekek esetében nem szükséges az oltás beadása, ők ugyanis elenyésző mértékben képesek csak a fertőzés továbbadására, nem úgy, mint a 18 év alatti fiatalok.

Fiatal korosztály

„A 12 és a 18 év közötti korosztály nagyon aktív társadalmi életet élő, rendkívül szocializált korosztály, nagyon sok társadalmi kapcsolattal, az ő esetükben nagyon fontos, hogy megfelelő védettséget szerezzenek, és ezt a védettséget a vakcináció révén tudják megszerezni. Ez a saját maguk érdekében is fontos, és közvetlen környezetük, a családjuk, a rokonaik védelme miatt is rendkívül fontos. Ezért bátorítjuk őket a vakcina felvételére.”

Dr. Soós Zoltán hozzátette, aki csak egy oltást szeretne beadatni magának, válassza a már most elérhető Jansen vakcinát, amely a Szputnyik és az AstraZeneca oltáshoz hasonló, azokhoz hasonló védettségi szintet is biztosít, azonban ebből elég egyetlen vakcinát felvenni, nem kell az oltást megismételni a megfelelő védettségi szint biztosításához.