Rövidebb nyári szünet az óvodában – Négy helyett csak két hétre zárnak be az intézmények
Fotó: Illusztráció

Rövidebb lesz a nyári szünet ebben az évben az önkormányzat fenntartásában működő óvodákban Nyíregyházán. A korábban meghatározott négy hét helyett két hétre módosult a zárva tartás ideje. Ügyeletet most is biztosítanak majd az intézményekben, erről a szülőket az óvodák vezetői tájékoztatják.

A gyerekek és az óvodapedagógusok is örültek az újratalálkozásnak még április 19-én, amikor ismét kinyithattak az intézmények. A koronavírus-világjárvány miatt az óvodákban 2021. március 8-tól április 18-ig rendkívüli szünet volt Nyíregyházán is. Ez idő alatt szigorú szabályok mellett, de folyamatosan biztosították a gyermekfelügyeletet, egy csoportban maximum öt gyerek volt, több mint száz csoport működött csökkentett létszámmal, de aktívan a tavaszi hetekben. A rendkívüli szünet ideje alatt gyermekfelügyeletet csak a legszükségesebb esetekben – különösen munkavégzés vagy a védekezésben való részvétel miatt – vehették igénybe. A vírushelyzet által okozott nehéz időszakban a szülőknek nagyon sok esetben a rendelkezésükre álló szabadságuk nagy részét igénybe kellett venni. Ezt is figyelembe véve dr. Kovács Ferenc polgármester meghatározta a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata fenntartásában működő óvodák 2020/2021-es nevelési évre vonatkozó nyári zárva tartási rendjét.

Rövidebb szünet

„A jogszabályok szerint minden esztendőben február 15-ig kell meghatározni a nyári szünetek rendjét az óvodákban. Ez az idei esztendőben is megtörtént polgármester úr részéről. Jelen esetben a veszélyhelyzet miatt a polgármester határoz ebben a kérdésben. Ekkor még nem tudhattuk azt, hogy március 8-tól április 18-ig kényszerszünetet kell elrendelni a veszélyhelyzet miatt. Ekkor minden óvodában volt gyermekfelügyelet, ugyanakkor szembesültünk azzal, hogy a nyári szünet továbbra is komoly problémát okoz a gyermekes szülőknek. Lehet, hogy a rendkívüli szünet alatt szabadságot kellett kivenniük, ezért újragondoltuk a nyári szünet rendjét és egyeztetve az óvónőkkel úgy döntöttünk, hogy nem négy hétig lesznek zárva az óvodák Nyíregyházán az idei esztendőben, hanem csak két hétig” – nyilatkozta Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere.

A nyári zárva tartást két turnusban szervezik, először július 19. és 30. között, majd augusztus 2. és 13. között zárnak be az intézmények. A részletekről és a pontos zárva tartási időről a www.nyiregyhaza.hu weboldalon is tájékozódhatnak a szülők.

Biztosítják az étkezést

„A szünet idejére azok, akik ingyenesen étkezhetnek – tehát a hátrányos helyzetű vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek –, a nyári szünet alatt is biztosítva lesz az ellátás, a polgármesteri hivatalon keresztül értesítjük, hogy hol és hogyan vehetik ezt igénybe. Ez azért is fontos, mert ezzel is szeretnénk támogatni a családok munkába állását és a nyári szabadság zavartalan megszervezését, azt gondoljuk, hogy ezzel tudjuk a leginkább segíteni a nyíregyháziak életét” – tette hozzá az alpolgármester.

Lesz gyermekfelügyelet

A zárva tartott időszakban is kérhető a gyermekek ellátása az adott intézmény gyermekei részére ügyeletet biztosító óvodában, melyről a szülőket az óvodák vezetői tájékoztatják. Az önkormányzat intézményeiben kiemelten figyelnek a higiénés szabályok betartására, a fertőtlenítés és a takarítás mindennapos, a járvány idején még nagyobb hangsúlyt fektetnek a különböző eszközök, ajtók és szekrények tisztítására. Ezt a munkát segíti az is, hogy még tavasszal nyolcvan darab légtisztító készüléket kaptak az önkormányzat óvodái, intézményenként tíz darabot.