Már lehet jelentkezni – Elindul a hatósági áras tűzifaprogram.
Fotó: Illusztráció

Elindul a hatósági áras tűzifaprogram, már lehet jelentkezni a vásárlási szándékkal az erdőgazdaságoknál. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni. A lakosság így maximált áron juthat tűzifához és sok családban kiválthatják vele akár a gázfűtést is. Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben, az ország 152 értékesítési pontján.

Már megkezdődött az őszi fakitermelési időszak és az erdészetek folyamatosan teljesítik a lakosság megrendeléseit. A fűtési időszakra elegendő tűzifamennyiség áll az ország rendelkezésére. Az őszi termelés a tervek szerint halad, melynek tűzifa részét az erdészetek a belföldi piacon értékesítik.

A kormányzati tájékoztatás szerint hétfőtől lehet igényelni állami erdőgazdaságoktól hatósági áron rögzített tűzifát. Ez lehet keménylombos, lágylombos vagy fenyő, 30 000 és 19-19 ezer forintos egységáron. A program az egész országot érinti, Nyíregyháza térségében a Nyíregyházi Erdészet az, aki a megrendeléseket fogadja. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni, és egy megrendelőlap kitöltésével lehet ezt az igényt leadni. Ezt feldolgozzuk, és sorrendben a készlet, időjárás és útviszonyok függvényében meg fog kezdődni a kiszolgálás. Nagyon nagy az érdeklődés, türelmet kérünk mindenkitől.” - mondta el Tölgyfa Gábor erdészeti igazgató, Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt.

A tűzifaprogramban a 10 köbméteres mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022. május 1. után vásárolt tűzifa mennyisége. Az állami erdőgazdaságok elsősorban a saját működési területükön fekvő települések lakosságát szolgálják ki. Ezen felül az erdőgazdaságok továbbra is biztosítják a rőzsegyűjtés lehetőségét, ami a rászoruló családoknak jelenthet segítséget.