Lónyay 200 – Gróf Lónyay Menyhért születésének 200. évfordulójára emlékeztek
Fotó: Szarka Lajos

Gróf Lónyay Menyhért születésének 200. évfordulójára emlékeztek kedden Nyíregyházán, a Megyeháza dísztermében. Lónyayt 1843-ban választották először országgyűlési képviselővé, majd pénzügyi államtitkár is volt. A kiegyezés utáni első, Andrássy Gyula vezette kormányban a pénzügyminiszteri tárcát kapta, 1870-ben Ausztriával közös pénzügyminiszterré nevezték ki, és székhelyét Bécsbe tette át. 1871 végén a közös külügyi tárcát átvevő gróf Andrássy Gyula után miniszterelnök lett, de erről egy éven belül kénytelen volt lemondani.

A Lónyay emlékév kapcsán számos programsorozattal készültek a megyében az idén, melyet most a Lónyayak öröksége a térségünkben című konferencia követett. Dr. Hermann Róbert, a Magyar Történelmi Társulat elnöke beszédében elmondta, a dualizmus nagy államférfiaival nem volt kegyes a történelem, eddig keveset tudtunk róluk, azonban ezt az adósságot a történészek folyamatosan törlesztik.

„Nagyon fontos, hogy ezeknek a személyeknek a helyi beágyazódását is feltárja a kutatás, a Lónyayaknak a térségben meghatározó szerepük volt az évszázadok során. Lónyay Menyhért egy olyan megyei politikus volt, aki egészen az országos, sőt, a birodalmi politikához is fel tudott nőni, és magával vitte a családját is.”

A megnyitóbeszédében Nagy Ernő, Lónya község polgármestere elmondta, Lónyay rendkívül sokoldalú életpályájának emlékét országszerte és a Kárpát-medencében is ápolják, azonban keveset tudunk arról, mennyi mindent köszönhetünk neki.

„A Lónyayaknak nagyon sokat köszönhet Lónya, nemcsak az egyházi életben és az oktatásban vállaltak szerepet, hanem a gazdasági életben is, az almatermesztés meghonosítása is az ő nevükhöz fűződik. A II. világháború után veszni hagyták az értékeiket, a település egyik ékkövét elbontották, és a 2 emeletes uradalmi magtárat is elbontották a rendszerváltás után. Az erősen leromlott családi sírkápolnát azonban helyreállították és így méltó nyughelye az oda eltemetett 27 Lónyaynak, köztük gróf Lónyay Menyhértnek.”

A méltatlanul elfeledett Lónyay család az emlékévnek köszönhetően újra a köztudatba került, így Lónyára is több figyelem esik, sokan látogatják a sírkápolnát és róják le kegyeletüket a néhai pénzügyminiszter, miniszterelnök előtt.

Kapcsolódó galéria

Lónyay konferencia a Megyeházán 20221129