Karácsonyi forgatag – Ünnep, veszélyek és védelem a belvárosban
Fotó: Szarka Lajos

A karácsonyi forgatag gyalogos, autós és kerékpáros látogatóinak ad tanácsot, és vigyáz is az ünneplő, bámészkodó emberekre a rendőrség, együttműködve a polgárőrséggel. Zsebesek és tolvajok éppen a felszabadult ünnepi hangulatot használják ki, hogy másokat meglopjanak. Bűncselekmény esetén azonnal hívják a 112-es segélyhívót!

 

A jól ismert vagyonvédelmi szabályokat kell betartani most is, a szabadtéri közösségi rendezvény alkalmával, a karácsonyi forgatagban. A rendőrség felkészült, hogy megvédje a városlakókat és vendégeinket. 

„Aki gépkocsival közlekedik, a jármű utasterében ne hagyjon értéket. A járművet zárja le, és győződjön meg arról, hogy ez megtörtént. Nyilván a zseblopások ilyenkor előtérbe kerülhetnek. Farzsebben mobiltelefont, pénztárcát senki ne hordjon! A nők kézitáskája a test őrizetében, elöl legyen, becipzározva. Akinek bankkártyája van, ne legyen a bankkártya mellett a PIN-kódja. Azt javasoljuk, hogy nagyobb összegű készpénzt senki ne tartson magánál! Lehetőleg a bankkártyás fizetést részesítse előnyben! Aki kerékpárral közlekedik, a csomagtartóban ne hagyja a csomagját őrizetlenül. A bevásárlóközpontokban a kosárban se hagyja senki a pénztárcáját, kabátját, semmilyen értéktárgyát, pár pillanatig sem!” – fogalmazott dr. Kovács Attila c. r. alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

Akit mégis kár, bűncselekmény ér, azonnal hívja a 112-es segélyhívót, illetve keressen a közelben szolgáló rendőrt. A kapitányságok kiemelten kezelik ezt az időszakot, szorosan összefogva a polgárőrséggel, és az sem titok, hogy civil ruhás rendőrök is elvegyülnek a tömegben. A szakemberek úgy vélik, a mostani tél hozhat meglepetést a két COVID-os esztendő után.

„A regisztrált bűncselekmények száma csökkent. A regisztrált bűncselekmények közel 70%-a vagyon elleni, és abban is jelentős csökkenés tapasztalható. Nyilván egy is sok. A másik, ha nagyobb tömegű rendezvény van – akár a nyári időszakban –, a koncertek vagy a bevásárlások időszaka, illetve nyilván itt az adventi felkészülés idején is több ilyen típusú bűncselekmény is szokott előfordulni, úgyhogy erre külön készülünk” – nyilatkozta az alezredes.

Az ismert helyzet miatt nőtt a szegénység hazánkban, és a tapasztalatok szerint ezzel együtt emelkedik a vagyon elleni bűncselekmények száma. Ez fokozott elővigyázatosságot és ellenőrzést igényel.

A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan, idén sem lesz megengedett kerékpárral közlekedni a sétálóutcában, a vásárt látogató emberek védelmében.