Látni és látszani 2022 – Kampány a biztonságos közlekedésért
Fotó: Illusztráció

A biztonságos szezonális közlekedésre hívja fel a figyelmet kampányával az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság, október közepétől december elejéig. Az őszi-téli időszakban jelentősen romlanak a látási viszonyok, így ez az akció kiváló lehetőséget teremt a gépjárművezetőknek arra, hogy ingyenesen nézessék át autójuk láthatóságát segítő berendezéseit az ablaktörlő lapáttól az indexlámpáig, illetve hogy ugyancsak ingyenesen ellenőriztessék látásukat.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága idén október 17. és december 4. között rendezi meg „Látni és látszani 2022” kampányát, amellyel szeretnék felhívni a figyelmet az őszi időjárás okozta vezetésbiztonsági kihívásokra. Ebben az időszakban a sofőrök felelőssége, hogy felkészítsék járművüket a megváltozott út- és fényviszonyokra.

A mai nap a „Látni és látszani 2022” kampány egyik állomása, ma térítésmentesen adunk láthatósági eszközöket elsősorban gyalogosoknak és kerékpárosoknak. Ők egy teszt ellenében kapnak egy általuk választott eszközt. Ennek célja, hogy felhívjuk az állampolgárok figyelmét arra, hogy hogyan tudnak biztonságosan közlekedni, nemcsak látni, hanem látszani is kell az utakon a közlekedés során. A gépjárművezetőknek is szól a kampány, a megváltozott láthatósági körülmények miatt nekik is egyre nagyobb a felelősségük abban, hogy hogyan közlekednek az utakon” – mondta el Koncz László osztályvezető.

A közúti közlekedés a társas együttélés normáira épül, mely során a résztvevők joggal várhatják el egymástól a kölcsönös figyelmet és a maximális felkészültséget. A széles tömegek számára egyértelművé kell tenni, hogy a baleset-megelőzés a közlekedés szereplőinek felelőssége. A vezető látása és hozzáállása például a mobiltelefon biztonságos használatához, továbbá a vezetett gépjármű műszaki állapota a biztonságos közlekedésnek elválaszthatatlan összetevője.

A baleset-megelőzés legmeghatározóbb eleme az ember, és ezt csak úgy tudjuk befolyásolni, hogy felhívjuk a közlekedők figyelmét a veszélyekre. A kampánysorozat október 17. és december 4. között tart, mely már 2012 óta zajlik az ország valamennyi megyéjében. December 4-ig pedig további kampányokat fogunk még tartani, melyeken felhívjuk a közlekedésben részt vevők figyelmét arra, hogy milyen magatartásokra, szabályokra kell odafigyelni annak érdekében, hogy ne következzenek be balesetek, és mindenki hazaérjen, odaérjen, ahova szeretne”

Az őszi-téli időszakban jelentősen romlanak a látási viszonyok, így ez az akció kiváló lehetőséget teremt a gépjárművezetőknek arra, hogy ingyenesen nézessék át autójuk láthatóságát segítő berendezéseit az ablaktörlő lapáttól az indexlámpáig, illetve hogy ugyancsak ingyenesen ellenőriztessék látásukat.