Kínai vakcina – Megérkeztek a Sinopharm oltóanyagok is megyénkbe
Fotó: koronavirus.gov.hu

Közel 15 ezer Sinopharm vakcina érkezett megyénkbe. Az oltóanyagot kiszállították a járási hivatalokba, ahol a háziorvosok átvehették az ampullákat és megkezdhették a lakosság oltását a megye összes háziorvosi praxisában.

 

Dr. Leövey Tibor háziorvosnak Román István kormánymegbízott adta át a több mint 50 beteg beoltására elegendő csomagot Nyíregyházán, a Népegészségügyi Főosztály épületében. A Sinopharm vakcinája már az ötödik oltóanyag, amely Magyarországon elérhetővé válik. A megyébe közel 15 ezer ilyen típusú vakcina érkezett, így valamennyi háziorvosához több mint 50 paciens beoltására alkalmas készítményt juttatott el a kormányhivatal, így a háziorvosok az eddigieknél sokkal nagyobb mennyiségben olthatnak.

„Minél több vakcina van, annál jobb. Sokkal jobb beoltatni magunkat, mint elkapni a fertőzést. Ez is egy új vakcina a palettán, hagyományos módon készült, én bízok benne teljes mértékben, régen, gyerekkorunkban is ilyen vakcinákat kaptunk, nekem nincs ellenérzésem vele szemben”mondta el dr. Leövey Tibor háziorvos.

Múlt pénteken újabb, több mint 200 ampulla AstraZeneca vakcina érkezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalhoz. Így a héten már ismét több mint 2000, 1859 év közötti kockázati csoportba tartozó, előzetesen regisztrált személy beoltása történik meg a háziorvosi praxisokban. Valamint további, közel 3000 fő, a legidősebb korcsoportba tartozó oltására elegendő vakcina érkezett a megyébe a Pfizer-BioNTech oltóanyagából is. Ezzel az oltóanyaggal a megyei oltópontokon oltják a regisztrált legidősebb korcsoportba tartozókat.

„Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe közel 15 ezer kínai vakcina érkezett, ez azt jelenti, hogy a megye valamennyi háziorvosa több mint 50 darabot kaphat, és miután megkapta, lehetősége van arra, hogy a regisztrált pácienseknek ezt az oltást be is adja. A kínai vakcina megjelenésével már 5 típusú vakcina áll rendelkezésre. Különböző ütemben és különböző mennyiségben érkeznek, ezek beadását meghatározza, hogy éppen milyen áll rendelkezésre. Természetesen az oltakozás önkéntes, viszont az a célunk, hogy minél hamarabb magunk mögött hagyhassuk ezeket a nehéz időket, ehhez a célhoz a vakcináción keresztül vezet az út” mondta el televíziónknak Román István kormánymegbízott.

A pácienseket a háziorvosok jelölik ki, ők foglalnak időpontot az oltópontokon, valamint megszervezik a betegszállítást is, amennyiben ezt a páciens igényli részletezte a kormánymegbízott. Román István emlékeztetett: a megyében az elmúlt héten az idősotthonokban és szociális intézményekben több mint 5500 ellátott második körös oltására került sor. A kormánymegbízott hangsúlyozta: a járvány újra felfutó ágban van, továbbra is versenyfutásban vagyunk az idővel, így nagyon fontos, hogy az oltóanyagok minél hamarabb és minél nagyobb mennyiségben érkezzenek, és mindenki éljen az oltás lehetőségével. Aki még nem regisztrált, az mihamarabb tegye meg a vakcinainfo.gov.hu oldalon!