Egyelőre nincs könnyítés – Továbbra is óvatosságra intenek a szakemberek
Fotó: Szarka Lajos

Könnyítésről egyelőre még nem lehet beszélni a jelenlegi helyzetben – ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta a koronavírus-járvány kapcsán. Szerdán újabb 2855 magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést. Fontos, hogy azokra is érvényes a 10 napos karatén, akik igazolt fertőzöttel szoros kapcsolatba kerültek.

 

Számos európai országhoz hasonlóan, Magyarországot is elérte a járvány harmadik hulláma. A brit vírusmutáns egész Európában gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát. Ez megmutatkozik a hazai adatokban is, szerdán 2855 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel a megyében 20 164 főre, országos szinten több mint 410 ezer főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 102, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma már 14 552 főre emelkedett. Jó hír viszont, hogy a gyógyultak száma folyamatosan nő. A kijárási tilalom megszegése miatt már 42 ezer fölé emelkedett a rendőrségi intézkedések száma, a hatóság eddig 236 üzlettel, vendéglátóhellyel és szórakozóhellyel szemben intézkedett. A vírus elleni védekezés legfontosabb eleme az oltás, szerdáig már 471 004 fő kapta meg az első vakcinát, közülük több mint kétszázezren pedig már a másodikat is.

Nincs enyhítés

Orbán Viktor miniszterelnök az Egészségügyi Tudományos Tanács elnökségével tárgyalt, a szakemberek továbbra is óvatosságra intenek.

„A helyzet nem könnyű, mert egyszerre itt van velünk a jó hír, több vakcina érkezett és ezért megnő majd a beoltottak száma, de közben a harmadik hullám fenyegeti Magyarországot. Ez a két görbe fut egymással szembe, ezért arra kérek mindenkit, a most meghallgatott járványügyi szakemberek is arra kérnek minden egyes magyar állampolgárt, hogy minél többen oltassák be magukat. Könnyítésről egyelőre nem lehet beszélni, egy olyan kérdés van, amit meg fogunk fontolni, hogy az idősotthonok lakói – akiket már több mint nyolcvan százalékban átoltottunk – sokat szenvednek amiatt, hogy nem látogathatjuk őket és ők sem hagyhatják el az intézményeket. Itt szeretnénk valami emberileg elfogadható megoldást találni” – ezt a közösségi oldalra feltöltött videójában mondta a miniszterelnök.

Kontaktkutatás

Fontos tudni, hogy ha valakinél kimutatják a koronavírust, akkor azokra a tünetmentes személyekre is komoly szabályok vonatkoznak, akikkel a valószínűsített vagy a megerősített beteg szoros kapcsolatba került a tünetek kialakulását megelőző két napban. A szoros kapcsolatba került személyek tíz napig járványügyi megfigyelés alá kerülnek otthonukban. Szoros kapcsolatnak számít, ha valaki egy háztartásban él a fertőzöttel, esetleg két méteren belüli távolságban töltött vele 15 percnél hosszabb időt vagy fizikai kapcsolatba került vele, például kezet fogtak. Az alkalomszerű kapcsolatba került személyek esetén nincs szükség a hatóság által elrendelt járványügyi megfigyelésre, azonban a kontaktok figyelmét fel kell arra hívni, hogy az utolsó találkozót követő 10 napban saját maguk figyeljék a koronavírus-fertőzésre utaló tünetek megjelenését. Ebbe a csoportba azok tartoznak, akik 15 percnél rövidebb ideig vagy kétméteres távolságon kívül tartózkodott együtt a beteggel vagy csak együtt utazott valamilyen közlekedési eszközön a fertőzöttel.