Ismét Verbunk Napot szerveznek a Sóstói Múzeumfaluban
Fotó: Illusztráció

Az első alkalom sikere után idén ismét Verbunk Napot szerveznek a Sóstói Múzeumfaluban. A tavalyi verbunk nap, majd az azt követő rekordkísérlettel egybekötött belvárosi táncünnep után az idén ismét a Sóstói Múzeumfaluban rendezik meg a verbunk napját, október 1-jén, szombaton.

Sikerült a rekordkísérlet tavaly, mintegy 722 érvényes videó érkezett a Nyírség Táncegyüttes online felhívására, mely a kárpát-medencei és a világban élő magyaroknak szólt, illetve nemzetiségtől függetlenül bárkinek, aki kedveli a magyar táncokat. A hétvégi programot ismertető sajtótájékoztatón Demarcsek György bevezetésként elmondta: a térség egyik legnépszerűbb hagyományos tánca bekerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe is.

A verbunk, mint a térség egyik legnépszerűbb hagyományos tánca, bekerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe is. Megyénk híres a változatos tánckincséről, az egy terv volt már tavaly is, hogy ezt a verbunk napot egy brandként bevezetjük, már csak azért is, mert ez egy könnyen elsajátítható tánc.”

Megyénk híres az itt gyűjtött színes és változatos tánckincséről, amibe bepillantást nyerhetnek a skanzen látogatói. A Kárpát-medencében öt helyszínen rendezik meg szombaton a verbunk napját: Szombathelyen, a felvidéki Zselízben, Budapesten a Hagyományok Házában, az erdélyi Székelyudvarhelyen és itt, Nyíregyházán.

A verbunk egy 17-18. századi férfitánc, amelyet a katonai sorozáson is eltáncoltattak. Ez, ahogy alakultak a táncok, egy kicsit háttérbe szorult, és ezt a hagyományt elevenítették fel tavaly egy Guinness-rekorddal és az első verbunk napjával itt, a múzeumfaluban, és akkora sikere volt, hogy ezt másodjára is elhozták ide.”

Ez pedig azt mutatja, hogy Nyíregyházán a hagyományápolásnak és a néptánc kultúrájának nagyon nagy ereje van – tette hozzá az alpolgármester. A szombati programok között arra is készülnek, hogy a vendégek megkóstolhassanak hagyományos ételeket, italokat, és egy különleges programmal is várják majd a kilátogatókat. Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója kiemelte, a rendezvényt egy kedvezményes belépő megvásárlásával tekinthetik meg az érdeklődők.

Nagyon kedvezményes, 500 forintos regisztrációs jeggyel várjuk a vendégeket, és 6 év alatt, valamint 70 év fölött nem kell belépőt venni. Olyan élményekkel várjuk a vendégeket, amely lefoglalja majd a családokat, ingyenes kézműves tevékenységek, a kornak megfelelő időbe helyezkedő interpretátorok varázsolják el a vendégeket a 19. századba.”

A kezdeményezés célja tehát, hogy a magyar verbunkot visszaemelje abba a magasságába, amely még a katonaállítás időszakában volt. Kísérőprogramokként népi ízek kóstolására, gyógyteázásra és kocsmalátogatásra is várják az érdeklődőket.