Ilyés Gábor helytörténész kapta a Krúdy Gyula-díjat a Magyar Kultúra Napján

 

Főszerepben a himnusz

Kölcsey örökbecsű verse Erkel halhatatlan zenéjével ezúttal nem csupán egy önkormányzati rendezvény kezdetét jelezte, hanem az egyik fő műsorszámot is, hiszen a Magyar Kultúra Napja szorosan kötődik a himnuszhoz: 1989 óta január 22-én ünnepeljük, amikor a reformkor nagy költője 1823-ban befejezte a költeményt a mai Szatmárcsekén.
A nyelv és kultúra szerepe a megmaradásunkban

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Erről, valamint a magyar nyelv szerepéről is kiemelten szólt a rendezvény szónoka, dr. Ulrich Attila. Nyíregyháza alpolgármestere ünnepi beszédében hangsúlyozta: a sokszínű Európában a keresztény kultúrkör részei vagyunk, s értékeink megőrzése fontos a megmaradásunkban.

Ezt a kultúrkört, amiben mi vagyunk, ezt a jó értelemben vett nemzeti identitást, ezt a nemzeti hovatartozást és a keresztény hitünket tartsuk meg, ebben mindig legyünk konzekvensek. Azt gondolom történészként, hogyha más utat járunk, más felé terelődünk, akkor az emberi, a természeti és azok a törvények, amelyek felettünk állnak, valószínűleg meg fogják pecsételni a sorsunkat. Ezért helyes az, hogyha követjük elődeink útját, természetesen úgy, hogy azokat a szokásokat, tapasztalatokat mi mindnyájan beépítjük a tudásunkba, akár állami, helyi szinten, akár otthon a családban, és átadjuk gyermekeinknek, unokáinknak, amit az őseinktől megörököltünk.

– fogalmazott dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Díjazott helytörténész

A rendezvény mindig alkalmat ad arra is, hogy átadják a „Nyíregyháza város életéért Krúdy Gyula-díj” kitüntetést, amit ezúttal egy helytörténész-pedagógus vehetett át. Ilyés Gábor a Nyíregyházi Napló hasábjain rendszeresen publikál a helyi nevezetességek múltjának vagy a városhoz kötődő jeles emberek életének rövid bemutatásával, a Jókai Mór Általános Iskola tanára, aki behatóan foglalkozik Nyíregyháza helytörténetével városvédőként és a Megyei Honismereti Egyesület tagjaként.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Számos kötettel is jelentkezett. Amellett, hogy a Mesélő Nyíregyháza sorozat utóbbi füzeteit írta, szerkesztette, őt kérték fel a helyi Hősök Temetőjéről szóló könyv összeállítására, valamint a nyíregyházi elhurcoltak névsorát, és a hozzátartozók visszaemlékezéseit közreadó kötet megjelentetésére.

A nyíregyházi múlt megismertetése

Nyíregyháza immáron több mint negyedszázada az én városom, egy olyan város, amelynek a múltját szívesen kutatom. És azon fáradozom, hogy ezt a múltat mindenféle csatornán keresztül megismertessem: az iskolában, ahol a gyerekek között a mindennapjaimat töltöm, illetve bármilyen lehetőség adódik, ahol Nyíregyházáról beszélhetek, azt szívesen megteszem. Nagy örömmel tölt el, hogy éppen a kultúra napján ért ez a megtiszteltetés, amit nagyon szépen köszönök és megerősít abban, hogy továbbra is Nyíregyháza városáért dolgozzak.

– nyilatkozta a Nyíregyházi Televíziónak Ilyés Gábor helytörténész, pedagógus.

Sokszínű program

Az ünnepi program méltó volt az alkalomhoz és sokszínű: három, különböző területen elismert művészt kértek fel a szervezők az előadásra. Így Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész versekkel és prózákkal, Udvarhelyi Boglárka énekművész megzenésített költeményekkel, dalokkal és operettel, míg Hegedűs Valér zongoraművész, a Magyar Kultúra Lovagja gyönyörű darabokkal jelentkezett.

Sajtófotó kiállítás

A program a Szózattal ért véget, valamint egy invitálással, ami nem csak az ünnepség résztvevőinek szólt, hanem minden nyíregyházinak is. Ezzel ugyanis megnyílt a 35. Magyar Sajtófotó Kiállítás, ami a Váci Mihály Kulturális Központ földszinti és emeleti galériájában látható február 25-ig, köztük a város ismert, Krúdy-díjas fotóriporterének, Balázs Attilának a MÚOSZ-nagydíjas képeivel.

 

Tarczy Gyula