Idén már öt pár mondta ki az Igent!
Fotó: Illusztráció

Bár a klasszikus esküvőszezon csak májusban kezdődik, már az év első három hetében is voltak esketések a Polgármesteri Hivatal gróf Károlyi Ferenc házasságkötő termében Nyíregyházán. 5 pár kimondta a boldogító igent, további 96 jegyespár pedig jelezte házasságkötési szándékát és választott magának időpontot a nagy napra.

A házasulók a házasságkötési szándékukat továbbra is együttesen, személyesen jelenthetik be, amelyről az anyakönyvvezető jegyzőkönyvet vesz fel. A jegyzőkönyv felvételére a házasságkötést megelőzően legkorábban 1 évvel, legkésőbb pedig az eseményt megelőző 31. napon van lehetőség. A házasság hivatali helyiségen kívüli, illetve hivatali munkaidőn kívüli megkötését pedig a pároknak külön kérelmezniük kell, a bejelentkezés szabályozása az előző évekhez képest nem változott.

„A tavalyi évben 490 házasság köttetett Nyíregyházán, amiből 630 fő nyíregyházi lakos is volt. Tudjuk azt, hogy bárhol meg lehet kötni a házasságot, de az előtt az anyakönyvvezető előtt kell bejelentkezni, ahol szeretnék a házasságot megkötni. Az idei évben is elindult már a házasságkötések időszaka, 5 pár kimondta a boldogító igent, további 96 jegyespár pedig jelezte házasságkötési szándékát és választott magának időpontot a nagy napra az idei évre” – mondta el dr. Kása Brigitta aljegyző, hatósági főosztályvezető.

Ahogyan országosan, úgy Nyíregyházán is csökkent a házasságkötések száma, 2022-ben 490 házasság köttetett, ez a szám pedig alatta marad az azt megelőző évnek, ami több mindennel is magyarázható.

„Azt lehet elmondani, hogy a tavalyi évhez képest kicsit lassulás látszik, ez nem jelent nagy gondot, hiszen ennek az oka, hogy a családtámogatási rendszer részben a házassághoz is kötődött, és a kezdeti időszakban ennek volt egy fellendülése, akik igénybe kívánták venni az említett családtámogatásokat, az elmúlt években már házasságot kötöttek. Természetesen a járványhelyzet miatt elhalasztott házasságkötéseket már 2021-ben megkötötték. Ez is az oka annak, hogy idén mindössze 490 házasságkötésünk volt.”

Az aljegyző hozzátette, hogy a hidegebb hónapokra tervezett házasságkötéseket a jegyespárok nem egyszer elhalasztani kényszerültek, mivel a lakodalom helyszínéül kiválasztott vendéglátóhely – a rezsiköltségek, alapanyagár emelkedése miatt – nem tudta a megfelelő feltételeket biztosítani, vagy bezárt. 2021-ben 25 hivatali helyiségen kívül, azaz külső helyszínen megkötött házasságkötés történt, 2022-ben ez a szám 29 volt – részletezte a főosztályvezető.