Gyárbezárás – Munkából munkába segítenék a dolgozókat

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, az Electrolux 2024. januártól nem folytatja tovább a hűtőszekrények gyártását nyíregyházi gyárában a lényegesen megváltozott üzleti környezet és alacsony kereslet miatt. A gyár 650 munkatársat foglalkoztat, a telephelyen szabadonálló hűtőszekrényeket gyártanak. Dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár pénteki gyárlátogatása alkalmával elmondta, a kormány folyamatosan tárgyal az érintettekkel, és ha egy hajszálnyi esély is van a gyár továbbműködtetésében, abban a kormány partner lesz. Amennyiben ez nem lehetséges, mindent megtesznek annak érdekében, hogy az itt dolgozók és családjaik biztonsága továbbra is fenntartható legyen.

Versenyképesség, gyárbezárás, munkahelyek

Az Electrolux több mint 100 éve dolgozik a világ egyik vezető háztartásigép-gyártó vállalataként. A márkáin keresztül, mint az Electrolux, AEG és Frigidaire, évente több mint 60 millió háztartási készüléket értékesít a világ több mint 120 országában. 2021-ben az Electrolux csoport forgalma 126 milliárd svéd korona volt, az alkalmazottak száma globálisan 52 000 fő. A vállalat döntését a 2022 utolsó negyedévében készített hatástanulmány előzte meg, ami a nyíregyházi gyár versenyképességét vizsgálta. A versenyképesség vizsgálata során a legfontosabb szempontok a gyár kapacitásának kihasználtsága, valamint a jövőbeli mennyiségi előrejelzés a hűtőszekrény termékkategóriákban voltak.

„Azért jöttem ma el, hogy személyesen tájékozódjam a jelenlegi helyzetről. A nehézségek ellenére az, amit a gyár tervez megtenni, kifejezetten pozitív. Az a helyzet alakult ki, hogy a helyben gyártott termék nem piacképes továbbá, így látja a cégvezetés, ennek ellenére a kormány folyamatosan tárgyal az érintettek, és ha egy hajszálnyi esély is van a gyár továbbműködtetésében, abban a kormány partner lesz. Amennyiben ez nem lehetséges, mindent megteszünk annak érdekében, hogy az itt dolgozók és családjaik biztonsága továbbra is biztosítva legyen” – mondta el dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Az Electrolux elkötelezett az együttműködés mellett az érintett hatóságokkal, érdekelt felekkel, hogy a lehető legmegfelelőbb támogatást biztosítsa munkavállalóinak – áll a cég korábbi közleményében. Azt írták, az Electrolux haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a kormányhivatal foglalkoztatási osztályával és külső szakértő tanácsadót is bevon a termelés leállásában érintett dolgozók munkaerőpiacon történő mielőbbi elhelyezkedésének érdekében.

Közel két évtizede együttműködésben Nyíregyházával

Dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár hozzátette, munkából munkába szeretnék segíteni az embereket. Elmondta, jelenleg 1600 üres álláshely van a versenyszférában, idén pedig kétezer új munkahely létesül a vármegyében. Ahogy arról a televíziónk is beszámolt, csatlakozva a polgármesteri fásítási programhoz, az Electrolux nyíregyházi gyáregysége mintegy 10 darab előnevelt kis levelű hársfát ültetett el a jósavárosi Electrolux sétányon. Ezt megelőzően harminc darab hűtőszekrényt ajánlott fel a cég a város egészségügyi és szociális intézményei számára. A gyár annak örömére adományozott ismét, hogy elkészült a 11 milliomodik termék a vállalat nyíregyházi egységében. 2021-ben pedig arról számoltunk be, hogy az Electrolux Csoport elindítja tervezett, 2019 szeptemberében bejelentett beruházását, aminek középpontjában termékfejlesztés és új gyártástechnológia bevezetése áll a nyíregyházi hűtőszekrénygyárban. Akkor úgy fogalmaztak, hogy a helyi beruházás része az Electrolux Csoport legnagyobb globális gyártástechnológiai beruházásának, aminek összértéke 8 milliárd svéd korona volt, ami akkori értékén 35 milliárd forintot jelentett. Úgy fogalmaztak, a beruházás hozzájárul a még fenntarthatóbb működéshez: a svéd vállalat ambiciózus fenntarthatósági célkitűzése, hogy 2030-ig elérje az erőforráshatékony és klímasemleges működést.

„Ami sajnálatos, hogy néhány hónappal ezelőtt még a bővülésről és a további fejlesztésekről szóltak a hírek, most pedig arról tudunk beszámolni, hogy a gyár beszünteti a tevékenységét, de még egyszer hangsúlyozom, hogy ha csak egy hajszálnyi esély van arra, hogy tudunk segíteni, akkor egészen biztos, hogy ezt meg fogjuk tenni.”

Csak a nyíregyházi gyár zár be

A nyíregyházi gyár bezárásával kapcsolatos döntés nem érinti a vállalat tevékenységét Jászberényben, ahol az Electrolux továbbra is az új energiatörvény követelményeinek megfelelően kifejlesztett hűtőket gyárt. A nyíregyházi gyár termelésének leállása nem lesz hatással a termékek kiszállítására, az Electrolux vásárlóira és ügyfeleire – olvasható a gyár közleményében.