Gépjárműadó – Már mobilappon keresztül is be lehet fizetni a tartozást
Fotó: Illusztráció

Csaknem 1,5 millióan kapnak levelet elektronikus tárhelyükre a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a gépjárműadó második részletéről, illetve korábbi elmaradásukról. Az adó már a NAV mobilappjában is befizethető pár koppintással vagy közvetlenül a levélben található linkről is kiegyenlíthető.

A gépjárműadó második részletét szeptember 15-éig kell befizetni a 410-es adónemhez tartozó, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára. Az adó rendezésére idén már két új lehetőség is van: a NAV-Mobil új fejlesztésű Gépjárműadó-menüpontjában, amivel pillanatok alatt, okostelefonról is befizethető a gépjárműadó.

A banki átutalásos, illetve a csekkes befizetés mellett idén több lehetőség is van rendezni ezt az adót. A legegyszerűbb a NAV mobilalkalmazása, ahol a Gépjárműadó ikonra kattintva egyből látjuk, hogy van-e fizetendő adónk, amit rendezni is tudunk. A másik lehetőség, hogy az elektronikus tárhelyben egy linkre kattintva látjuk a fizetendő adó összegét, majd egy pár koppintással tudjuk rendezni a kintlévőségünket” – mondta el Simon-Fodor Henriett, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága, Igazgatási és Humánpolitikai Főosztály Igazgatási Osztály sajtóreferense.

Ha valaki átutalással fizet, a közlemény rovatba az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni, nem a rendszámot. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késve tudja a befizetőt azonosítani.

Ügyfélportál

Ezen túl pedig egy újabb fejlesztésű felület is az adózók rendelkezésére áll, amelyen akár a gépjárműadót is befizethetik.

Júliusban elindult a NAV új ügyintéző felülete, az Ügyfélportál (ÜPO) is. Itt belépéskor a felhasználó azonnal látja a NAV által nyilvántartott adatait és az adószámlája nettó egyenlegét. Ha például valakinek gépjárműadó-tartozása van, akkor azt az adószámlája lekérdezése után azonnal rendezheti is elektronikusan” – tette hozzá a sajtóreferens.

A NAV egy technikai részletre is felhívja a figyelmet: ha az adózó szeptember 15. előtt ellenőrzi az adatokat, a lekérdezési időszakot át kell állítani szeptember 15. utánra, mert a gépjárműadó második részletének összege csak így lesz látható az adószámla 410-es adónemén.