Közeleg a határidő – Szeptember 15-ig kell befizetni a helyi adókat

Közeledik a második féléves helyi adók befizetési határideje, az érintettek már megkapták az értesítőket Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatóságától. Az összegeket szeptember 15-ig lehet késedelmi díj nélkül rendezni, ezután már büntetésre is számítani kell. A megszűnt katás vállalkozók időarányosan fizetnek, így átlagos esetben az éves adóból 8356 forinttal csökkent a második félévi adókötelezettségük.

Az ősz beköszöntével egy fontos dátum közeleg az adóalanyok számára, szeptember 15-ig kell befizetni a második féléves helyi adókat. Ez jellemzően a helyi iparűzési adó, az építményadó, az idegenforgalmi adó, és a talajterhelési díjat is várja Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága. Az adózók az elmúlt hetekben, napokban már megkapták az értesítőket a befizetésre váró összegekről.

Legfontosabb tudnivalók

Ez körülbelül 22 ezer darab értesítőt jelentett, ezek között vannak magánszemélyek, egyéni és társas vállalkozások is. Legutoljára azok a vállalkozások kapták meg az értesítőinket, akik az augusztus 31-én megszűnt KATA hatálya alá tartoznak, hiszen az ő részükre az adóosztály hivatalból vette figyelembe a megszűnést, tehát nekik erről külön bejelentést tenni nem kellett és természetesen a már előírt, második féléves adóból letörölte minden adózó egyéni folyószámláján azt az összeget, ami 8356 forint, ami időarányosan már nem megfizetendő az adózók számára. Ezeket az értesítőket már így kapták meg az érintett, volt katások” – nyilatkozta a Hatósági Főosztály vezetője, a város aljegyzője dr. Kása Brigitta.

A volt katásoknak október 15-ig van lehetőségük új adózási módot választani, ezt viszont jelezniük kell majd a helyi adóhatóság felé – tette hozzá dr. Kása Brigitta.

Ki kap csekket?

A helyi adók befizetését szeptember 15-ig várják az érintettektől, eddig lehet késedelmi pótlék mentesen fizetni, ezt követően akár végrehajtási eljárás is elindulhat a tartozókkal szemben.

A befizetésekről annyit kell tudni, hogy ezt átutalással tehetik meg a cégek és az egyéni vállalkozók, hiszen nekik jogszabályi kötelezettségük, hogy átutalással kell fizetniük. Éppen ezért az értesítőkhöz csekket csak a magánszemélyek kapnak, aki ezt elrontja vagy elhagyja, az bejöhet az ügyfélszolgálatunkra és tud kérni egy újabb csekket a befizetéshez” – tette hozzá az aljegyző.

Az Adóosztály kéri az adózók együttműködését és a fizetési határidő betartását, mivel Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata feladatainak ellátása, a város fejlődése, működőképessége megőrzése szempontjából elengedhetetlenül fontos a beérkező adóbevétel. Ezeket az összegeket többek között különböző pályázatokra, a szociális ellátásra és a tömegközlekedésre fordítja. Az önkormányzat ezért már most is köszönetét fejezi ki, hogy az adók pontos teljesítésével a fentiekhez hozzájárulnak.

Fizetési információk

Az Elektronikus Önkormányzati Hivatali Portál (https://ohp-20.asp.lgov.hu) a nap 24 órájában biztosítja minden adózónak az aktuális adóegyenlegek pontos és részletes lekérdezését és az elektronikus adófizetést, így az ügyfélkapuval, cégkapuval rendelkező adózók a portált használva is megnézhetik folyószámla-egyenlegüket és ott bankkártyával is fizethetnek. Emellett a Polgármesteri Hivatal Adóosztályának Ügyfélcentrumban lévő ügyfélszolgálatán személyesen is tájékozódhatnak az ügyfelek adófizetési kötelezettségükről, egyeztethetik folyószámlájukat.