Folytatódó lendület az építőiparban és a lakáspiacon: a kormány 2026-ig meghosszabbítja a kedvezményes lakásáfát

A magyar kormány fontos döntést hozott a lakásépítési és ingatlanpiaci szektor támogatása érdekében. Varga Mihály pénzügyminiszter május 3-án, a Facebookon jelentette be, hogy a kormány a kedvezményes lakásáfát további két évig meghosszabbítja, ezzel biztosítva, hogy az új építésű ingatlanokra csak 5 százalékos áfakulcs vonatkozzon. A döntést a szakmai szervezetek, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is támogatták.

Orbán Viktor miniszterelnök még 2020 októberében jelentette be, hogy az új lakások építésének áfakulcsa 2021-től 5 százalékos lesz. A kormány eredetileg 2022-ig tervezett a kedvezménnyel, azonban később döntöttek a további meghosszabbításáról, így a tervek szerint 2024 év végéig maradt volna érvényben az alacsony áfakulcs. A mostani bejelentés értelmében azonban még tovább, 2026. december 31-ig marad érvényben az új építésű lakásokra (150 négyzetméterig) és családi házakra vonatkozóan (300 négyzetméterig). Fontos könnyítést jelent az is, hogy aki most vásárol új ingatlant, akár 2030-ig élvezheti a kedvezményes adókulcsot, ha az építkezés vagy engedélyezés 2026-ig megtörténik.

Megmarad az új lakások vonzereje

Az intézkedés amellett, hogy ösztönző hatású az új lakások iránti keresletnövekedésre, jelentős könnyebbséget jelent az ingatlanvásárlók számára, hiszen több ember számára válik könnyebben elérhetővé egy új otthon.

Az új építésű ingatlanok áfájának 5%-os szintje jelentős előnyt élvez a használt ingatlanok 27%-os adókulcsával szemben. A kedvezmény áfa eredetileg 2024. december 31-ig lett volna érvényben, a mostani hosszabbítással azonban 2026. december 31-ig élvezhetjük majd ezt az 5%-os áfakedvezményt

– nyilatkozta Verebélyi János, a nyíregyházi építőipari szektor egyik képviselője.

Előny mindkét oldalon

Fontos, hogy a kedvezményes adókulcsnak köszönhetően a vevők zsebében több pénz marad, sokkal kevesebbet, pontosan 22%-kal kevesebbet kell fizetniük egy új építésű ingatlan vásárlása vagy építése esetén. Az intézkedéssel a kormány évente 200 milliárd forintot hagy a családoknál. Az 5 százalékos lakásáfa továbbra is kiterjed a CSOK igénybevételével vásárolt új építésű ingatlanokra, és lehetőség van annak visszaigénylésére is. Az alacsony áfakulcs fenntartása hozzájárul az építőipar - ezáltal a gazdaság – növekedéséhez is, ami azt eredményezi, hogy az építőiparban dolgozók biztonságban érezhetik magukat, hiszen a szektor képes lesz megtartani munkahelyteremtő képességét.

Kiszámítható piaci környezet, stabilitás

A tervezhetőség és kiszámíthatóság szempontjából nagyon jó időben érkezett a bejelentés, különösen az iparág szempontjából.

Az elmúlt hónapokban az építési vállalkozók körében felmerülő leggyakoribb kérdés az volt, hogy érdemes-e még most telket vásárolni befektetés céljából. Most már tisztábban látható az út előttünk, különösen az, hogy a hosszabbításról szóló döntés a szektor minden szereplőjének jó hír, hiszen a piac kiszámíthatóbbá válik általa. A Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc háromszögben jelenleg nagy hangsúly van az iparfejlesztésen. Ennek köszönhetően a térségben, így Nyíregyházán is, nagyarányú az érdeklődés az új ingatlanok iránt, de a befektetők száma is magas

– tette hozzá a szakember, aki úgy látja vármegyénkben is sokan fognak élni a hosszabbítás nyújtotta lehetőségekkel.