Emlékezett a nyíregyházi örmény kisebbségi önkormányzat
Fotó: Illusztráció

A független Örményország megalakulásának évfordulójáról emlékezett meg szombaton a nyíregyházi örmény kisebbségi önkormányzat. Malhazjan Armen évek óta nagy örömmel és büszkén vesz részt a mostanihoz hasonló alkalmakon. Azt is elárulta, számukra nagyon sokat jelent, hogy vannak ilyen alkalmak, esték, hiszen több ezer kilométerre a hazájuktól lehetőségük van újra átélni és átérezni azt, hogy: „Otthon vagyunk!” – fogalmazott.

Az örmény népirtás áldozataira emlékeztek szombaton, Nyíregyházán. Az örmény genocídium 1915. április 24-én kezdődött és három hónapig tartott, ez idő alatt mintegy másfél millióan vesztették életüket és egymillió embernek kellett elmenekülni Törökországból. A városban évek óta egy kőkereszt állít emléket a népirtásnak az örökösföldi görögkatolikus templom udvarán.

Magyarország tiszteletben tartja a velünk együtt élő, itt honos nemzetiségeket. 13 olyan van, amelyet a jogszabály is elismer. Ilyen az örmény nép is, jelenleg közel 8 millióan élnek a világban, közülük alig 3 millióan az ország határain belül. Úgy gondolom, hogy itt, Magyarországon belül is példaértékű a beilleszkedésük. A magyarok is számos kiváló embert köszönhetnek az örményeknek.”

Az alkalmazkodáson túl az életöröm a legfontosabb, ami árad az örmény emberekből – tette hozzá dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző. Közel ötmillió örmény él a diaszpórában, összetartozó közösséget alkotnak itt, Nyíregyházán is. A megyeszékhelyen több mint 25 éve alakult meg az Örmény Nemzetiségi Önkormányzat, ennek apropójából is találkoztak szombaton. 

Minden alkalommal, amikor Nyíregyházán járok, az nagyon nagy öröm, a rendszerváltás után az első bejegyzett civil szervezet az Arménia Népe Kulturális Egyesület volt, akik a görögökkel, a bolgárokkal, a szlovákokkal és a többi nemzetiségekkel együtt kidolgozta az első nemzetiségi törvényt, és itt is létrehoztuk önkormányzatunkat” mondta Avanesian Alex, az Arménia Népe Kulturális Egyesület elnöke.

A helyi örmény önkormányzatnak egy komoly terve van a következő öt évre nézve, a görögkatolikus egyházzal közös pályázat keretében egy örmény kápolnát szeretnének építeni. Ilyen sem Magyarországon, sem a környező országokban nincs jelenleg. A kis templom a Szent Kereszt Kápolna nevet kapja majd a tervek szerint.