Magyarország segít az Ukrajnában rekedt gabona szállításában
Fotó: Illusztráció

Magyarország minden segítséget megad ahhoz, hogy az Ukrajnában rekedt gabona, elsősorban a búza, a kukorica, illetve a napraforgó eljusson a világ különböző részére – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken az Ukrajnából érkező vasúti gabonaszállítmányok határon való zökkenőmentes, folyamatos és gyors áthaladásáról tartott sajtótájékoztatón.

A kormány igyekszik jogilag és fizikailag is gördülékennyé tenni a folyamatot. Rétvári Bence kiemelte, a vámeljárást egyszerűsítették és meggyorsították. Példaként említette, hogy az Ukrajnából érkező gabona szállításánál elegendő egy nyilatkozattal igazolni az áru származási helyét. A növényegészségügyi eljárást is egyszerűbbé tették, hogy gyorsabb legyen az átrakodás. Hozzátette, a rendőrök, a vonatkozó előírások betartása mellett, 10–15 perc alatt elvégzik a feladatukat szerelvényenként. Megjegyezte, a gabonaszállító szerelvényeket rendkívül felgyorsított eljárási rendben fogadják, a különböző eljárások nem vesznek igénybe 1–1,5 óránál többet.

Nyolc vágányt megerősített és állított újra szolgálatba a MÁV. Az elmúlt négy hónapban öt és félszeresére növekedett az átrakó kapacitás a Záhony Portnál és a környező átrakodó állomásokon. A meglévő átrakodó eszközök mellé mobil átrakodókat is szolgálatba állítottak. Az állami mellett magán átrakodó kapacitások is működnek. Kifejtette, Magyarország ezzel is hozzájárul ahhoz, hogy az Ukrajnában rekedt gabona minél nagyobb mennyiségben jusson el szárazföldön Európába, a kikötőkbe, a célállomásokra. Magyarország mindent megtesz azért, hogy az ukrán szállítmányok a világ minden részére eljussanak, ezzel enyhítsék azt az élelmiszerválságot a világban, amelyet az ukrán-orosz háború okoz. Ezzel is segítenek abban, hogy az Ukrajnában idén megtermelt gabona a raktárakba kerülhessen” – sorolta az államtitkár.

Hudák Zsolt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány-helyettese sajtótájékoztatón kiemelte, a rendőrség odafigyel a schengeni előírások betartására, a megnövekedett forgalom mellett is rendelkezésre áll a létszám az okmányok ellenőrzésére.

A schengeni övezet kapuja ez a térség, a szabályokat mindenkivel be kell tartanunk és mindenkivel betartatnunk, ennek ellenére mindenkivel, ahogyan a háború elől menekülőket is máshogyan kezeltük, a megnövekedett teherforgalmat is igyekszünk kielégíteni. A rendőrség munkájához a folyamatos létszám biztosított, a megnövekedett teherforgalom lebonyolítására ez nem lesz negatív hatással.”

A sajtótájékoztatón elhangzott, a már most is öt és félszeresére növekedett átrakó kapacitás szükség esetén még tovább is növelhető, ami így nem fogja akadályozni az Ukrajnában rekedt gabona eljutását a világ különböző részeire.