Elkészült a szobor – Helyére szállították a nemzeti összetartozás emlékművét
Fotó: Szarka Lajos

Helyére került Nyíregyháza belvárosában, a Hősök terén a nemzeti összetartozás emlékműve, amelyet Bodrogkeresztúrról szállítottak a szabolcsi megyeszékhelyre. A trianoni békediktátum centenáriumára készült alkotást a Magyar Honvédség szállítójárműve, rendőri felvezetés mellett juttatta el a végleges helyére, ahol június 4-én, pénteken, ünnepélyes keretek között adják át.

Ezek a felvételek még április végén készültek, amikor Makoldi Sándor elkezdte bronzból kiönteni az életfa 72 levelét. A szobrászművész bodrogkeresztúri műhelyében készítette el az emlékmű minden egyes darabját, amelyek különleges jelentéséről is beszélt.

„Ez a szobor egy 8 méter átmérőjű, füves dombon fog állni, ez kiemeli a kompozíciót, és a tragédiára is utal. Ezen egy mellkorong utal az elődeinkre, a korong széttörik, ahogy Magyarországot szétcsatolták Trianon alatt. Ezek a gyökerekkel a fába csatlakoznak, amely egy új utat mutathat a magyarság számára, hogy tudjon emelkedni.”

Az első nagyobb feladat az életfa kijuttatása volt a műhelyből, amelyet utána egy daruval emeltek a szállítójárműre. A többórás műveletet követően este 7-kor indult meg a konvoj Nyíregyháza irányába, teljes útzár és rendőri felvezetés mellett. A belvárosba már éjszakai sötétben érkezett az emlékmű, amelyet többek között a katasztrófavédelem daruskocsija várt a helyszínen. A szobrot a levegőben fordították meg két daru segítségével, majd a már korábban elkészült helyére emelték, és rögzítették. A folyamatot a késői órák ellenére több járókelő is végigkövette. A szállítási és elhelyezési folyamatot az elejétől fogva végigkövette és segítette dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere, akit arról kérdeztünk az éjszakába nyúló munkálatok végén, hogy mi volt szükséges ahhoz, hogy az emlékmű a helyére kerülhessen.

„Először is nagyon sok óra hossza, mert 5 órakor kezdődtek el azok a munkálatok, amelyek kiszedték az emlékművet abból a nagy garázsból, ahol a művész úr összeállította. Egy majdnem 3 órás út Bodrogkeresztúr és Nyíregyháza között, itt pedig egy olyan technológia, amelyet még magam sem láttam, a levegőben megfordították ezt a kéttonnás szobrot, amely a Trianon centenáriumának állít majd emléket. Tavalyra kellett volna elkészülnie, de meggátolt minket a pandémiás helyzet. Ugye ez a nemzeti összetartozás emlékműve, az összmagyarságnak az egybetartozását jelenti, mint ez az életfa is, amely a gyökereitől, a földből való táplálkozással indul, és tör az ég felé, azért van rajta ez a nap motívum is, amely mintegy beteljesíti ezt.”

A munkálatokat nagyon sokan segítették, a Magyar Honvédség logisztikai szállítóegysége mellett a Borsod és a Szabolcs megyei rendőrség biztosította a szállítást, az elhelyezésben pedig többek között a városi tűzoltók is segítettek – tette hozzá az alpolgármester.

A szobrot a tervek szerint június 4-én, pénteken, a nemzeti összetartozás napján adják át egy ünnepség keretében.

Kapcsolódó galéria

Nemzeti összetartozás emlékmű érkezése