Nemcsak a fűtési időszakban, nyáron is veszélyt jelenthet a szén-monoxid mérgezés
Fotó: Illusztráció

Tavaly mintegy 60 esetben riasztották a tűzoltókat ezzel a gyanúval, amelyek közül 16 esetben valóban történt mérgezés is. Mindez megelőzhető egy szén-monoxid érzékelő felszerelésével, amelyek ajánlott listája elérhető a katasztrófavédelem honlapján.

Két szén-monoxid-érzékelő is jelzett kedden Nyíregyházán. Egy Sólyom utcai társasházi lakáshoz vonultak először a szabolcsi megyeszékhely hivatásos tűzoltói, ott nem mutatták ki a szén-monoxid jelenlétét, azonban egy Szarvas utcai szociális intézményben is megszólalt a jelzőkészülék. A nyíregyházi hivatásosok mérései zárt ajtók mellett alacsony koncentrációban mutatták ki a szén-monoxid jelenlétét. A beavatkozók biztosították a helyszínt a gázszolgáltató szakembereinek kiérkezéséig, akik a kombi gázkazánokat lezárták, azok használatát a felülvizsgálatig megtiltották.

„Az emberek többsége a téli időszakhoz, a fűtési időszakhoz köti ezt a kockázatot, a szén-monoxid mérgezést, statisztikáink túlnyomó többsége is erre utal, de el kell, hogy mondjuk, nyáron is fennáll a veszély a vízmelegítő kazánok miatt arra, hogy megjelenjen ez a csendes gyilkos.” - mondta el Leskovics Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője.

A megelőzés érdekében évente felül kell vizsgáltatni ezeket a berendezéseket és a kéményeket is, illetve ellenőrizni kell a helyiség levegőellátását - tette hozzá Leskovics Zoltán, azonban más módon is biztosítható, hogy ne okozzon mérgezést egyetlen készülék sem.

A szén-monoxid érzékelőkkel kapcsolatban a katasztrófavédelem honlapján is elérhető az a pozitív és negatív lista, amelyeket érdemes megvásárolni. Az érzékelőket mindig a belégzési magasság fölé kell helyezni, és abban a helyiségben, amelyben működtetjük a tüzelő-fűtő berendezést, vagy amelyikben a kockázat fenn áll.

Ezek a készülékek többnyire 5 évig működnek megfelelően, utána le kell őket cserélni. Tavaly, mintegy 60 riasztás történt szén-monoxid mérgezés gyanúval, melyek közül 16 esetben történt is mérgezés, idén, májusig 36 esetből 7-ben okozott mérgezést a színtelen, szagtalan gáz. A szén-monoxid mérgezés leggyakoribb jele a hányinger, a fejfájás, és a szédülés, de ez természetesen más összefüggésben is fenn álhat. Azonban ha tüzelő, fűtő berendezés üzemel a helyiségben, akkor érdemes rá gyanakodni, és gondoskodni kell a hatékony szellőztetésről is – tette hozzá a főfelügyelő.