Bezárt a VIDOR – Trokán Péter zsűrielnök értékeli a fesztivált
A 21. VIDOR megnyitóján (Fotó: Szarka Lajos)

Szombaton volt még egy kamara- és egy nagyszínpadi előadás a 21. VIDOR kilencedik, zárónapján. Volt egy Limerick döntő, énekelt a 3 tenor, mozgott még az élő szobor, és óriási tömeg előtt adott koncertet a mostanra híressé vált Azahriah. Közben megszületett a zsűri döntése. Életműdíjat adományoztak Lukács Sándornak, a legjobb nagyszínpadi előadás a békéscsabaiak Énekes madara lett.

Prekoncepció nélkül ültek be a zsűritagok az előadásokra, így nem gyakran érte őket nagy meglepetés. Korban és pozícióban is sokféle tagja volt a VIDOR zsűrinek, mégis egyfajta módon gondolkodtak, többen hasonlóan látták a produkciókat. Az előadások hatását azonos módon reagálták le, mely megdöbbentő volt az elnök számára, aki nem kifejezetten vígjátéki figura a színházi világban.

„Isten ments, hogy a saját színészetem szemüvegén keresztül nézzem! Nem tudom, hogy vígjátéki színész vagyok, vagy nem. Ha én beülök egy színház nézőterére, és jó az előadás, 5 perc alatt elfelejtem, hogy én valaha színpadon is voltam. Jó néző vagyok ebből a szempontból. Azért is mertem elvállalni a VIDOR-t is, meg voltam már a POSZT-on is néhányszor zsűritag. Régebben jártam Nyíregyházán, és szép emlékeim vannak, mert kaptam itt egy legjobb alakítás díjat” – nyilatkozta a VIDOR Fesztivál színházi versenyprogramjának zsűrielnöke, Trokán Péter Jászai-díjas színművész, érdemes művész.

A pandémia miatt maguk a színészek sem sok előadást láttak, így Trokán Péternek nem csak a vidéki, de a pesti színházak műsora is újdonság volt. 

„Van egy nagyon érdekes tapasztalat. Nyilván, a válogatók is szembesültek ezzel. Nincs önfeledt vígjáték, hanem mindegyik valamilyen módon keserűségből jött létre. Érdekes, hogy az amerikai jó vígjáték-szerzőknél is több drámát láttunk, mint vígjátékot. Ugye, a színház csodálatos dolog, ahogy Shakespeare mondja, a színház tükröt tart a természetnek. Az elmúlt években több volt az életünkben a keserűség, mint a felszabadult nevetés. Ez egy csapásra nem fog megváltozni, mert a színház mindig azt követi le, ami a hétköznapokban történik. Sok friss színdarab van most a VIDOR-on, és a felénél azt mondtam, hogy lehet, mi most nem a VIDOR-ra, hanem a KOMOR Fesztiválra jöttünk” – fejtette ki gondolatait Trokán Péter.

A hétfői hírműsorban szólhatunk a díjazottakról is. Életműdíjat kapott Lukács Sándor, a Vígszínház Party című előadásának szereplője. A legjobb nagyszínpadi előadás a békéscsabaiak Énekes madara, a legjobb kamara-előadás pedig a Redőny lett, az Orlai Produkciós Irodától. A legjobb rendezésért Borgula Andrást jutalmazták, a legjobb női főszereplő Pokorny Lia, a legjobb férfi főszereplő Király Dániel, a Keresztül-kasul kétszemélyes darab színészei. A legjobb díszletnek Bíró Nóra munkáját, a legjobb jelmeznek pedig Lisztopád Krisztina terveit ítélték. A zsűri különdíját a FAQ Színház Gyakran ismételt kérdések című előadása nyerte.