Arany nap – 50 év után, 45-en újították meg a házassági fogadalmukat
Fotó: Illusztráció

Hagyományteremtő szándékkal indította évekkel ezelőtt a nyíregyházi önkormányzat az 50 éves házasok köszöntőjét. Ez ünnepi alkalomból a házaspárok a házassági fogadalom újbóli elmondásával ismét megerősítették egymás iránti elkötelezettségüket. A rendezvényen dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere mondott köszöntőt és adott át emléklapokat. A fél évszázada házasságot kötött nyíregyháziak köszöntése bensőséges közösségi esemény volt, melyen idén 45 házaspár fogadta el a város meghívását.

Nászindulóval kezdődött az ünnepség a Váci Mihály Kulturális Központban, melynek keretében Nyíregyháza MJV Önkormányzata a hagyományok szerint köszöntötte az idén aranylakodalmukat ünneplő nyíregyházi házaspárok közül azokat, akik 1972-ben a nyíregyházi anyakönyvvezető előtt kötöttek házasságot és ma is Nyíregyházán élnek.

A Csók házaspár szerint a hosszú és boldog házasság titka, hogy először is szerelmesnek kell lenni a másikba, majd ezt a szerelmet engedni kell szeretetté átalakulni, azt pedig örökké meg kell tartani. Ami pedig ilyen hosszú távon elengedhetetlen, az a közös hit, a világnézet és a hovatartozás egysége, amelyek szerintük a legfontosabbak egy házasságban.

Mi nagymamával együtt éltünk, és ő mindig azt mondta nekem: „föld a földhöz, guba a gubához, suba a subához”! Ezt, ha lefordítjuk a mai nyelvre, akkor a hit, a világnézet és a hovatartozás. Ha ez megvan, át lehet vészelni sok mindent. Először szerelmesnek kell lenni, majd ez szeretetté válik, amit örökké meg kell tartani ahhoz, hogy ennyi időt megéljünk.”

Az 1972-ben házasságot kötöttek közül érkezett 45 még ma is a városban élő házaspár az ünnepségre, ahol újra elmondták házassági fogadalmukat.

A házasság alapja az egymás iránt érzett szerelem és szeretet, a tisztelet, megbecsülés, az odafigyelés, amely elszakíthatatlan szálként kísérte eltöltött közös éveiket. Manapság már nem jellemző, hogy a fiatalok a 20-as éveikben párt válasszanak, és a válások száma sem csökken. Ezzel szemben Önök a mai ünnepségen példázzák, hogy ebben a folyton változó, rohanó világban van valami, ami örök. Az ötven éve tett esküjük, a házasság és a család szentsége” – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere.

A Móricz Zsigmond Színház művészei zenés műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek. Az ünnepség végén dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere emléklapokat adott át az aranylakodalmukat ünneplő pároknak, akiknek aztán pohárköszöntővel és esküvői tortával is készültek a közös ünnepségre.