Újéletfa-pályázat – 135 facsemetét ültettek el a kertvárosi ligetben
Fotó: Illusztráció

Idén is népszerű az Ültess fát a gyermekednek program. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és a városüzemeltető cég közösen meghirdetett Újéletfa-pályázat 135 facsemetéjének ültetésére került sor a jelentkező családok részvételével. A program célja a város megszépítésén túl, hogy a Nyíregyházán született gyermekeknek, ha felnőttként el is kerülnek a szabolcsi megyeszékhelyről, örök kötődésük maradjon szülőföldjükhöz.

Régi hagyomány, hogy a családok gyermekeik születését egy facsemete elültetésével ünneplik meg. Ezt felelevenítve indította el 2014-ben Nyíregyháza önkormányzata és a városüzemeltető cég az Újéletfa-projektet. Ennek célja a város megszépítésén túl, hogy a Nyíregyházán született gyermekeknek, ha felnőttként el is kerülnek a szabolcsi megyeszékhelyről, örök kötődésük maradjon szülőföldjükhöz. Idén, a pandémiás évek kihagyásait követően ismét várták a jelentkezéseket az Újéletfa-pályázatra.

Gyerekek, szülők és nagyszülők, sok család több generációval is részt vett a csütörtök délutáni újéletfa-ültetésen, a kertvárosi Búvár utcai ligetben. Ők együtt fogtak ásót, és segítettek elvégezni az utolsó simításokat a NYÍRVV szakemberei által már telepített fák elültetésében. A programban azok a családok is részt vesznek, akiknek nincsen kertjük, de szeretnének gyermekeik tiszteletére közterületen, közösségben fát ültetni. Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere elmondta, a programra nagyon sokan jelentkeztek, összesen már közel 500 fát ültettek el közösen, és a gyerekek és a családok gyakran vissza is járnak ide, a ligetbe a családi ünnepekkor.

Már ez az Újéletfa-liget is betelik, mert 135 fát ültettünk, 2014-ben indítottuk a programot, melynek az a lényege, hogy a szülők a gyermekeik tiszteletére részt vesznek egy ilyen faültetésben. Ezzel kifejezzük az örömünket a gyerekekért, a szülőföld becsülete is itt van, és javítjuk a városunk levegőjét, és szebbé is tesszük. A faültetés mindig a jövő generációinak szól, és itt több generáció van együtt, szülők és nagyszülők is sokan vannak itt.”

A kertvárosi Alkotás utca játszóterének csaknem valamennyi fája egy-egy nyíregyházi gyermek születését jelképezi. A polgármester elmondta, hamarosan új területre lesz szükség az újéletfák ültetéséhez, hiszen már egyre kevesebb a hely a kertvárosi ligetben.

Kapcsolódó galéria

Faültetés az Újéletfa ligetben 2022