Alapkőletételi ünnepség – Elkezdődött a 300 milliárdos beruházás
Fotó: Szarka Lajos

Mintegy 300 milliárd forint értékben az idei év egyik legnagyobb beruházását hajtja végre a W-SCOPE nevű dél-koreai vállalat Nyíregyházán. A cég alapkőletételi ünnepségét kedden tartották, melyen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

 

„Az a gazdaság tud túlélni, amely egyre több beruházást képes vonzani.”

Az elektromosautó-iparhoz köthető W-Scope beruházása 1200 új munkahelyet fog teremteni a szabolcsi megyeszékhelyen és a megépülő gyárban évente 1,2 milliárd négyzetméternyi szeparátorfilmet fognak előállítani. A tervek szerint a termelés ténylegesen 2024-ben indulhat el – mondta el ünnepi beszédében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki arról is beszélt, hogy a világjárvány alatt számos gyár bezárt, és mintegy 115 millió ember veszítette el a munkáját, ezzel együtt pedig megszakadtak a beszállítói láncok. A miniszter hangsúlyozta, hogy a háborúnak is súlyos gazdasági következményei vannak, a versenyképes európai gazdaság kelet-nyugati szálait elvágták, és megbukott a szankciós politika, amelynek azóta is túlságosan élénken érzékelhető hatásai vannak. Az európai gazdaság a recesszió felé tart, Magyarországnak viszont ki kell maradnia ebből is és a háborúból is. Magyarországnak a globális recesszióból is ki kell maradnia, melyhez a gazdasági növekedés fenntartására van szükség – tette hozzá Szijjártó Péter, aki rámutatott arra is, hogy a gazdaság akkor növekedhet, ha sok és nagy beruházás érkezik az országba, ugyanis az elkövetkezendő években az a gazdaság tud túlélni, amely egyre több beruházást képes vonzani.

„Ebből a szempontból jó hír, hogy Magyarország ebben az évben is meg tudta dönteni a beérkező beruházások rekordját. Még csak október van, de elmondhatjuk, hogy idén érkezett Magyarországra minden idők legtöbb beruházása. Ez alapvetően a világgazdaság jelenleg zajló folyamatában, az elektromosautó-ipari forradalomban Magyarország a legnagyobb nyugati és legerősebb keleti vállalkozások találkozási pontjává vált.”

Magyarország a keleti és a nyugati vállalatok beruházásainak egyik legvonzóbb európai célpontja. Az elektromosakkumulátor-gyártás kifejezetten olyan iparág, amelyben a beruházásokkal együtt érkeznek a beszállító vállalatok, mint ahogy ezt most Nyíregyházán is tapasztaljuk – tette hozzá a miniszter.

Mérföldkő a város életében

Dr. Kovács Ferenc polgármester az ünnepségen elmondta, komoly mérföldkő a beruházás a jövőt tekintve is, hiszen a városunk történetének egyik legnagyobb területű és értékű fejlesztését hajtja végre a W-Scope.

„Nagyon fontos beruházás ez a munkahelyteremtés és a gazdasági fejlődés szempontjából is. Azt reméljük, hogy ez a komplex beruházás egyéb területeken is fejlődést fog elindítani, a szakképzés, a beszállítás és a szolgáltatások területén is. Szeretnék még egyszer köszönetet mondani és gratulálni, hogy Nyíregyházát választották a beruházás helyszínéül. Ezért mindent megtettünk, hiszen 2019 óta a városvezetés célja, hogy munkahelyteremtő, új, világszínvonalú beruházások érkezzenek Nyíregyházára. Ezért a kormánynak köszönhetően az ipari parkunkat úgy tudtuk fejleszteni, hogy már több mint 400 ha területtel rendelkezünk.”

A befektetésösztönző stratégia része, hogy a befektetőket a döntés-előkészítéstől a beruházás megvalósításáig segítik, a feladatokat és problémákat pedig a leghamarabb és a leghatékonyabban igyekszenek megoldani – tette hozzá a polgármester, aki elmondta, ez a beruházás nemcsak a cég számára, de Nyíregyházának is kiemelten fontos.

A jövőbeni versenyképesség a tét

Choi Won Kun, a W-Scope elnöke az alapkőletételi ünnepségen arról is beszélt, hogy a dekarbonizációs iparág magjaként a lítiumion-akkumulátor gyártása lett a legfontosabb iparág, amely meghatározza egy nemzet jövőbeni versenyképességét.

„A világon mi voltunk a harmadikak, akik elkezdték gyártani a szeparátorokat az elektromos járművekbe, jelenleg Amerikában, Kínában és a világ többi részén is jelen vagyunk, magas minőséget képviselve. Magyarország más európai országokhoz képest hamarabb kezdett el fókuszálni az elektromosautó-gyártók felé, és Magyarország volt az első ország, amellyel gazdasági együttműködés jöhetett létre az elektromosjármű-ipar fejlesztése irányában.”

Támogató közeg

Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő a rendezvényen hangsúlyozta, a W-Scope jól döntött, amikor Nyíregyházát választotta a beruházás helyszínéül. Elmondta, a városvezetés és az országgyűlési képviselők is igyekeznek a lehető legjobb feltételeket megteremteni, amely a gazdasági kapcsolatok mellett a társadalmi élet területére is kiterjed. A képviselő rámutatott, hogy igyekeznek a legjobb feltételeket megteremteni, amikor a közlekedésről, logisztikáról, vagy bármely infrastrukturális feltételről van szó. Ezek mellett pedig kiemelten fontosnak tartja megemlíteni az oktatás világát, azon belül is a magyarországi szakképzési rendszert.

„Minden energiánkkal arra törekszünk, hogy a termelés beindításakor rendelkezésre álljon a megfelelő képzettséggel rendelkező munkaerő. A városnak van egy jó egyeteme, és van egy igen előkelő helyen jegyzett szakképzési centrumunk, amely 10 oktatási intézményt foglal magában. A néhány éve működő új szakképzési rendszernek is köszönhetően egyre több diák tanul ezekben az iskolákban, és mindez elősegítheti a jól képzett munkaerő biztosítását.”

A rendezvényen elhangzott, Magyarországon a beruházó országok tekintetében előkelő helyen állnak a koreai cégek. Ebben közrejátszik a magyar kormány, a politikai stabilitás, a kedvező adózási feltételek, a jó közlekedési viszonyok, és a szakképzett munkaerő biztosítása.

Koreai-magyar kapcsolatok

„A W-Scope vezérigazgatója Magyarországot választotta a vállalat első külföldi befektetésének helyszínéül, amely a koreai-magyar kapcsolatok fejlődéséhez is hozzájárul. Magyarország fontos logisztikai szereppel bír, és jó úton jár afelé, hogy az elektromosjármű-iparban kulcsfontosságú központjává váljon. Mindhárom nagy német autógyártó már otthonra lelt Magyarországon, a kormány érdeklődésével és aktív támogatásával pedig a koreai cégek dinamikus beruházásokat hajtanak végre, melynek köszönhetően az európai elektromosjármű-akkumulátor gyártásában is központi szerepet tölt be. Mindezeknek köszönhetően Korea fontos partnere lett Magyarországnak, és kétségtelen, hogy ez a kapcsolat a jövőben tovább fog mélyülni” – mondta Chul Min Park, a Koreai Köztársaság Budapestre akkreditált nagykövete.

A nagykövet ismertette továbbá, hogy Magyarország legnagyobb zöldmezős beruházását 2019-ben és 2021-ben is koreai vállalat hozta létre, ezzel Korea Magyarország harmadik legnagyobb befektetője lett. Felhívta a figyelmet arra is, hogy jelenleg 270 koreai vállalat és egy összesen 6 ezer főt számláló koreai közösség növekszik és fejlődik Magyarországon.

Kapcsolódó galéria

W-Scope Hungary Plant alapkő letétele