Aláírás - Együttműködés a Mátészalkai SZC Budai Nagy Antal Technikum és Szakgimnáziummal.
Fotó: Illusztráció

A Mátészalkai Budai Nagy Antal Technikum és Szakgimnázium csecsemőgondozásban és óvónőképzésben tanuló diákjai a Nyíregyházi Egyetemmel való együttműködési megállapodás értelmében ezentúl 6 félév helyett 4 félév alatt végezhetik el a felsőfokú szakirányú képzést. A középfokról ugyanis beszámítanak 60 kreditet a számukra, amely így jelentősen lerövidíti a képzési idejüket, és ez által hamarabb szerezhetnek oklevelet, azonos minőségű és színvonalú képzésben.

A technikusképzésre vonatkozó együttműködési megállapodást írtak alá a Nyíregyházi Egyetem és a Mátészalkai Szakképzési Centrum Budai Nagy Antal Technikum és Szakgimnázium képviselői csütörtökön az egyetemen.

Egy nagyon intenzív és hatékony előkészítő munkát követően írtuk alá a megállapodást, amely azt jelenti, hogy a szakképzés átalakításában a felsőoktatási intézmények is részt vesznek. Az okleveles technikusképzés egyik előnye, hogy már a képzés alatt be tudnak kapcsolódni a felsőoktatási intézmények a SZC intézményeinek életébe. Így meg tudják határozni azokat az irányvonalakat, amely előnyt jelent majd a felsőoktatási képzésben. Ezt a tudást az egyetemen be tudják számítani kreditértékben, és így rövidebb idő alatt szerezhetnek oklevelet a hallgatók, azonos színvonalú képzésben.” - mondta Halkóné dr. Rudolf Éva, kancellár (NyE).

Az együttműködés jelentősége majd 5 év múlva fog igazán kiderülni – ezt már Rostás János Tibor, a Mátészalkai Szakképzési Centrum kancellárja mondta a megállapodás aláírásakor, a Nyíregyházi Egyetem dísztermében.

A mi vállalásunk arról szól, hogy minden évben 20 tanulo a Nyíregyházi Egyetemen fogja folytatni a tanulmányait, 60 kreditpont beszámítással, és abban bízunk, hogy ez egy olyan maretingfogás, amely hatására ugrásszerűen növekszik majd a beiratkozás intézményeinkre. A tanító, csecsemőgondozó, illetve az óvodai területen szakképzett dolgozók végzettségéről beszélünk. Ez most egy próba, a Budai Nagy Antal Technikum és Szakgimnáziumról azonban tudni kell, hogy elismert képzőintézmény volt. Ezt most újra fel tudjuk virágoztatni, ahogy említettem, ehhez komoly fejlesztési feladatok is fognak majd társulni.”

Az egyetemi képzésben így a Mátészalkai Szakképzési Centrum okleveles technikusképzésben résztvevői 3 szakon is kreditbeszámítással szerezhetnek oklevelet, ezzel pedig a kétharmadára csökkentve a képzési időt – hangzott el a sajtótájékoztatón.