Nyáron is jó Bemesnek lenni

A Nyíregyházi Bem József Általános Iskola hosszú évek óta ápol aktív kapcsolatot egy rzeszówi iskolával. A találkozások során a lengyel és a magyar gyerekek angolul kommunikálnak egymással.

– A nyíregyházi tanulók  újra meghívást kaptak a Wacław Felczak Alapítványtól, a Balatonon szervezett II. Magyar–Lengyel sakktáborba, amin 100 lengyel és magyar felső tagozatos diák vett részt. Uniejów, Krasne, Rzeszów, Tyczyn, Tarnów, Jarosław, Adamówka, Budapest, Nyíregyháza, Szeged és Mórahalom városaiból érkeztek a táborozók.  Az ünnepélyes tábormegnyitón Biernacki Karol, az Alapítvány kuratóriumának elnöke, Laurinyecz Imre, igazgató, valamint Łukasz Turlej a Nemzetközi Sakkszövetség alelnöke köszöntötte a résztvevőket – tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Baloghné Mester Éva, a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola intézményvezetője.

A tábor célja a magyar–lengyel barátság erősítése, és a magyar- lengyel kultúra megismertetése a diákokkal. A kommunikáció angol nyelven történt, de egymás anyanyelvével is ismerkedhettek a gyerekek.

A sakk foglalkozásokat délelőttönként tartották, amiket  színes programok követtek: fürdőzés a Balatonban, orgonahangverseny, a helytörténeti kiállítás megtekintése a balatonboglári Fischl házban, sétahajózás, Varga Béla Művelődési Ház meglátogatása, játékos vetélkedők, bobozás, a balatoni panoráma megtekintése a Gömb kilátóról,  naplemente a tóparton,  és a felejthetetlen táncház. Régi barátságok mélyültek el és újak is születtek. Egy programokban, új ismeretekben gazdag, sakkal fűszerezett, felejthetetlen hetet tölthettek el a diákok úgy, hogy közben fejlesztették az angol nyelvi kommunikációjukat.