A jogtudatosság erősítése a gyerekek esetében is fontos

A mintegy 60 fős hallgatóság számára dr. Szilvásiné dr. Sándor Ágnes, a Nyíregyházi Járásbíróság büntető bírája tartott prezentációval színesített előadást a jogásszá válás folyamatáról, a bírói pálya sajátosságairól, a bírósági szervezetről és azokról a bűncselekmény típusokról, amelyekkel a gyerekek is találkozhatnak a hétköznapokban. Szó esett többek között arról, hogy mi a különbség a lopás és a rablás, valamint a garázdaság és a testi sértés között. Az interaktív előadásba a gyerekek is bekapcsolódtak, s aktívan válaszoltak a bírónő által feltett kérdésekre. Fény derült az interneten rájuk leselkedő veszélyekre, és azok elkerülésének módjaira. A hétköznapi élethelyzetek elemzése nagymértékben hozzájárult a gyermekek jogtudatosságra történő oktatásához.

Az előadást követően dr. Apáti Zoltán bíró rövid tájékoztatót tartott a polgári eljárások jellegzetességeiről és a tárgyalások folyamatáról.

A diákok megtekintették a távmeghallgatást biztosító tárgyalótermeket, és megismerkedtek a 21. század kihívásainak megfelelő digitális technológia bíróságon alkalmazható lehetőségeivel.


Forrás: Nyíregyházi Törvényszék