A Hortobágyi Nemzeti Parkért közösen

Legutóbb tavaly augusztus elején lángolt a Hortobágy olyan mértékben, amely több megyére is kiterjedt. Akkor a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította az oltást. Közel nyolcvan tűzoltó vett részt a tűz elfojtásában, mellettük még erőgépeket és honvédségi helikoptereket is bevetettek.

Hajdú-Bihar megyéből a hajdúszoboszlói, a püspökladányi és a debreceni hivatásos tűzoltókat riasztották. A területet már ismerő tűzoltók tapasztalatai, hogy a hortobágyi tüzek oltásának nehézségét a vízhiány, a terület tagoltsága és a természeti oltalom alatt álló növényzet adja.

A Hortobágy tájegység a püspökladányi katasztrófavédelmi kirendeltség illetékességi területén található részeire tűzoltási és műszaki mentési terv készült. Ezen kívül még egy együttműködési megállapodáson is dolgoznak az érintett igazgatóságok. Tegnap délelőtt a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetői Pintér Tamás tűzoltó ezredes, igazgatóhelyettes és Kerek László tűzoltó alezredes, tűzoltósági főfelügyelő látta vendégül Búzás Tibor tűzoltó ezredest, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesét, Sóti Gábor tűzoltó ezredest, a Karcagi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelőjét. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságról Nagy József tűzoltó ezredes, igazgatóhelyettes és Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes, tűzoltósági főfelügyelő vett részt a megbeszélésen.

Az értekezleten részt vevők korábbi tapasztalataikat megosztották egymással, valamint a tűz keletkezését annak tovább terjedését megakadályozó elképzeléseiket ismertették a Hortobágyi Nemzeti Park képviseletében megjelent dr. Végvári Zsolttal. A megbeszélésen a katasztrófavédelem képviselői és a természetvédelmi szakfelügyelő is egyetértett abban, hogy a terület elsődleges légi felderítése mellett a legnagyobb segítséget a gyors megközelítés érdekében a természetvédelmi őrök helyismerete nyújtja. Az eredményes együttműködés érdekében javaslatokat fogalmaztak meg, melyek elősegíthetik a terület tűzvédelmi szempontból történő megóvását, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park örökségének megtartását. Ennek köszönhetően rövid időn belül egy négyoldalú megállapodást írnak alá az érintett felek.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság