A 25. a 27-ből: kondipark született a Stadion utcán is
A polgármester és a városüzemeltetés ügyvezetője az újabb fásításnál

Dr. Kovács Ferenc polgármester kedden szemlézte a legújabb szabadtéri kondiparkot, a Stadion utcán. Sikeresen pályázott Nyíregyháza a „Nemzeti Szabadidős – Egészség és Sportpark Program”-ra, melynek keretében kilenc új „D” típusú sportparkkal bővült városszerte a mozgási lehetőség. Ezek mindegyike 15 elemből álló, 150 négyzetméter alapterületű szabadtéri kondipark gumiburkolattal és akadálymentes megközelítéssel. Ezeken túl további 2 új 200 méteres futókör is elkészül májusig Nyírszőlősön és a Malomkertben. A város fásítási programja keretében pedig 5 előnevelt japán díszcseresznyefát ültettek el a legújabb kondipark mellett. A fásítási programmal kiegészült zöldfelület-fejlesztési programhoz évek óta számos helyi vállalkozás, civil szervezet és ma­gánszemély is csatlakozott már.

A Stadion utcaival (a Nyírszőlősi és malomkerti áprilisi átadását követően) a város 27 helyszínén használhatják a nyíregyháziak a szabadtéri sportparkokat. A legutóbbiak egy pályázat keretében 100, a futókörök 50 százalékos támogatás mellett épülnek meg – ehhez a szükséges önerőt az önkormányzat saját forrásból biztosítja. A beruházás összköltsége közel bruttó 210 millió forint. A megvalósítás a harmadik üteméhez érkezett, ami azt jelenti, hogy megkezdődött a 200 méteres rekortán futókörök kivitelezése Nyírszőlősön és a Malomkertben is. A műszaki átadásuk húsvét után történhet meg.

Színes eszköztár, biztonsággal

A városvezetés hosszú idő óta nagy hangsúlyt fektet a szabadtéri sportolási lehetőségek megteremtésére. Látható, hogy a meglévő sportparkok kihasználtsága milyen nagy, a nyíregyháziak rendszeresen használják ezeket, ráadásul jelen pandémiás helyzetben biztonságos helyszínek is. Olyan sokféle eszköz van itt, hogy aki erősebben szeretne tréningezni, vagy aki csak edzeget, egyaránt megtalálja a lehetőségeket – nyilatkozta a helyszínen dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Az alpolgármester mindkét program előnyeire felhívta a figyelmet

Minden korosztálynak

A sportparkokat jellemzően iskolák közelébe tervezték, azonban minden korosztály szívesen használja az eszközöket, a gyerekektől a nyugdíjas korúakig. Dr. Kovács Ferenc polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a járvány időszakában kifejezetten fontos az immunrendszerünk erősítése, amelyhez a sportolás is jelentősen hozzájárul. A 9 új kondiparkot (ebből Nyírszőlősön, valamint a Malomkertben két futópályát is) magában foglaló beruházás hamarosan a végéhez érkezik.

Ingyenes sportolás 27 helyen

Egy nyertes pályázatból 9 szabadtéri kondiparkot építünk, ebből négy elkészült tavaly ősszel, egy-egy a Széna téren és a Continental Aréna udvarán, kettő pedig a Jósavárosban. Mostanra újabb három valósult meg, a Stadion utcán, Rozsrétszőlőn és a Kertvárosban, az Óvoda utcai játszótér mellett. Nagyon fontos, hogy ezzel a programmal összesen 27 ilyen szabadtéri kondipark lesz elérhető Nyíregyházán. Ezek 150 négyzetméteres, gumi alapzatú, 15 eszközzel felszerelt pályák, melyek ingyenes sportolási lehetőséget biztosítanak mindenki számára – nyilatkozta a Nyíregyházi Televíziónak dr. Kovács Ferenc polgármester.

Tudatos zöldítés

A szabadidős sportolás kereteinek megteremtése mellett a folyamatos zöldítés is elsőrangú városvezetői kérdés. Nyíregyházán évek óta tudatosan megtervezett, egymásra épülő fejlesztéssorozat megvalósítása zajlik, ennek része az épített környezetünk korszerűsítése, állagmegóvása, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, illetve a zöldfelületek fejlesztése is.

Folytatódó sorozat

Az egyik fontos szempont az, hogy minél nagyobb lombkorona-felületet alakítsunk ki a városban. Az idei évben is folytatódik ez az akciósorozat, a múlt héten a Bujtoson ültettünk fenyőfaligetet. Most pedig a Stadion utcán vagyunk, az újonnan átadott kondipark környékét szeretnénk még egy kicsit parkosítani az 5 darab előnevelt, japán díszcseresznyefa ültetésével – mondta a helyszínen Petró Árpád, a NYÍRVV Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Sokan csatlakoznak a levegőjavító akcióhoz

A városüzemeltető cég pályázatainak köszönhetően az intézmények és a városlakók is nagy figyelmet fordítanak környezetünk szépítésére. Ez a zöldfelület-fejlesztési sorozat kiegészül azzal a fásítási programmal, amelyhez már számos nyíregyházi cég, vállalkozás és civil szervezet csatlakozott. – A hosszú ideje zajló faültetések is hozzájárulnak az egészséghez a sportolás mellett. Egy kifejlett fa ugyanis rengeteg port képes megkötni, valamint vizet párologtatni. Így segít abban, hogy a város levegője tisztább maradjon – tette hozzá dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Egészséges életmód és környezet

Még 2018-ban indult (jelentős előzményekkel) egy polgármesteri program Nyíregyházán, melynek lényege, hogy a környezetünket szebbé tegyük, többek között elõnevelt fák ültetésével – mondta el televíziónknak dr. Kovács Ferenc. – Nagyon örülök, hogy három év után is nagyon sok cég, intézmény és magánszemély is csatlakozik hozzá. Ezeket a fákat a NYÍRVV vásárolta, figyelve rá, hogy egyfajta, környezetbe illő és elõnevelt fa legyen, hiszen a kis fákból-cserjékből kevés maradt meg. Reméljük, néhány év múlva árnyékot is fognak adni az egyéb, fontos előnyök mellett. Ezeket most a kondi park mellé tettük, itt találkozik ez a két program, az egészséges életmód és az egészséges környezet.

Kondiparkok Nyíregyházán

2013–2021 között összesen 27 db szabadtéri kondi­park épült városszerte

Árpád u. – 11 eszköz

Belváros, Sarkantyú u. – 15 eszköz

Borbánya, Alma u. – 7 eszköz

Borbánya, Tímár u. – 7 eszköz

Bujtosi Városliget – 14 eszköz

Continental Aréna – 15 eszköz

Dohány u. tömbbelső – 11 eszköz

Eperjes utca – 15 eszköz

Erdei Tornapálya – 9 eszköz

Jósaváros, Robinson domb – 15 eszköz

Jósaváros, Törpe u. – 14 eszköz

Kemecsei út 29. – 11 eszköz

Kert köz (Malomkert) – 14 eszköz

Korányi köz – 15 eszköz

Krúdy Gy. u. 29. – 11 eszköz

Nyírszőlős, Kollégium utca – 15 eszköz (2021. áprilisi átadás)

Oros, Élet u. – 12 eszköz

Óvoda utca (Kertváros) – 15 eszköz

Örökösföld, Fazekas J. tér – 15 eszköz

Rozsrétszõlõ – 15 eszköz

Sóstógyógyfürdõ, Tölgyes u. – 14 eszköz

Sóstógyógyfürdõ, Senior park – 11 eszköz

Sóstóhegy, Igrice u. – 16 eszköz

Stadion u. 40–48. – 15 eszköz

Szántó Kovács J. u. (Malomkert) – 15 eszköz (2021. áprilisi átadás)

Széna tér – 15 eszköz

Városi Stadion – 13 eszköz

Plusz: az Alkotás utcai játszótéren 3 db, míg a Városmajor utcai játszótéren 2 db fitneszeszköz van elhelyezve.

 

 

Kapcsolódó galéria

Faültetés a stadion utcán