5,8 milliárd háziorvosoknak – Nyíregyházán is nagy érdeklődés mellett egyeztetnek

A február végi határidőig Nyíregyházán is nagy érdeklődés mellett folynak az egyeztetések a praxisközösségek között eszközbeszerzésről és a szakmai koncepcióról. A program célja az egészségben eltöltött évek számának növelése, a szív- és érrendszeri, a daganatos megbetegedések rizikófaktorainak, valamint a gyermekek egészségi állapotát befolyásoló tényezőknek a felmérése.

Ahogy Soós doktor fogalmazott a pályázók nevében:

Igazából maga a pályázat címe, a Három generáció az egészségért, ezért megszólításra kerül mind az unoka, a szülő és a nagyszülő is. Bevonjuk mindhárom korosztályt egy mélyebb integráció révén, hiszen mondjuk a túlsúly és elhízás, az egészséges életmód, egészséges táplálkozás az minden korosztályt érintő dolog, míg a demencia vagy egy érrendszeri szűrés nyilván az idősebb, keresőképes vagy nyugdíjas korosztályt érintő dolog. De például a diabétesz egyre lentebb csúszik, egyre fiatalabb életkorban jelentkezik.

Például a diabétesz szűrés is egy olyan terület, ahol bárki érintett lehet. Készülnek demencia mérésre, vagy például a boka–kar index készülékkel az érrendszer állapotát vizsgálhatja az orvos.

Jelentheti ez szakorvosok bevonását a gyógyításba, illetve olyan egészségügyi szolgáltatást, mely ebben az esetben 12-15 ezer páciens egészségét befolyásolhatja gyógytornász, pszichológus vagy például dietetikus tanácsaival. Akár aktív szombatokkal.

Egy gyerekpraxis és több felnőtt praxis közösségével, 6 praxis együttműködése lesz a praxis közösségben. Most áll össze az a szakmai koncepció, melynek mentén a közös együttműködés részletei kialakulnak. Szeretnénk a lehetőségekhez mérten  miután nagyobb létszámmal pályázunk, mint ami a minimális orvoslétszám , a maximálisan pályázható 80 milliós keretösszegre pályázni.

A kulcskérdés a népbetegségek kialakulásának megakadályozása. Az egészségtudatosság, legújabban az egészség értés fogalmat támogatja tervei szerint az említett közösség. Jelenleg telefonszámok, e-mail címek listáját gyűjtik az érdeklődők körében, hogy a júniusban induló előfinanszírozott pályázat kínálta lehetőségről mindenkit tájékoztatni tudjanak. A miniszter a család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral tartott sajtótájékoztatón azt is bejelentette, hogy 44 kórház nyert a családbarát szülészetek kialakítására 6,4 milliárd forintot. Informális híreink szerint 3 megyei intézmény is pályázott és szerepelt sikerrel.

 

Matyasovszki Edit