280 hektáron légi, illetve 33 hektáron földi szúnyoglárva-irtást végeznek

Megkezdődik a szúnyoglárva-irtás Nyíregyházán, a NYÍRVV Nonprofit Kft. megbízásából a Tréner Kft. a város közigazgatási területén 280 hektáron légi, illetve 33 hektáron földi úton biológiai szúnyoglárva-irtást végez. A munkák május 10-én, hétfőn kezdődnek, a kora reggeli órákban. Rossz idő esetén, kedden kezdik meg a szúnyoglárva-gyérítést.

Magyarországon mintegy háromezer szúnyogfaj él, ebből ötven a hazánkban honos csípőszúnyog. Ezek számának csökkentésére törekednek a szakemberek a hétfői irtással is, melyek kiemelt területei lesznek a Sóstói- és a Bujtosi-tavak környezete, a Tokaji úti piac mögötti vizes terület, Borbánya mélyen fekvő területei, az Igrice csatorna, a Kótaji úti szennyvíztisztító kezelhető környezete és a város más mélyen fekvő területei.

„Kétféle módszerrel irtjuk a szúnyoglárvákat, ahol könnyen megközelíthető helyről van szó, ott földi géppel, máshol pedig feltérképezzük a jelenlegi mocsaras részeket, és helikopterrel, gazdaságosan elvégezhető a lárvairtás. Hangsúlyozom, nagyon fontos a biológus véleménye, aki megmondja, hogy jelenleg milyen állapotban és milyen számban található a vizekben a szúnyoglárva, és ennek alapján végezzük el az irtást” – mondta el Horváth Péter, a Tréner Kft. ügyvezetője.

A gyérítést a kora reggeli órákban, szélcsendben végzik, az elsodródás elkerülése érdekében. A védekezésre használt szer emberekre, melegvérűekre nem veszélyes légi úton, és a földről is ugyanazt a lárvairtót használják.

„Ez egy baktérium, ami kifejezetten a szúnyoglárvák megfertőzésére és az ő elpusztításukra szolgál, más élőlényre nem veszélyes, és ez által a pangóvizekben elpusztulnak a szúnyoglárvák. A szúnyogszaporulat megfékezésének első fázisa, hogy a lárvákat kell biológiai úton megsemmisíteni” – tette hozzá az ügyvezető.

A szakemberek felhívják a lakosság figyelmét a lakókörnyezetükben megtalálható tenyészőhelyek felszámolására, amellyel csökkenthető a szúnyogártalom mértéke. Egy kint maradt virágcserépben, madáritatóban százszámra képesek megjelenni a csípőszúnyogok lárvái, amelyek a meleg időben akár egy hét alatt kifejlődhetnek. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.