Húszezer oltás egy hét alatt – Újraindul az egynapos sebészet Nyíregyházán
Fotó: MTI

Kilenc oltópontra várták a lakosságot csütörtökön a Jósa András Oktatókórházban. Sokan csak pár napja regisztráltak és máris kaptak időpontot, de volt olyan páciens is, aki csütörtök reggel foglalt időpontot és már délelőtt megkapta a koronavírus elleni védőoltást. Május 10-től újraindul az egynapos sebészeti ellátás a Jósa András Oktatókórházban, jelenleg a betegek előjegyzése, kivizsgálása, előkészítése, valamint az ellátó szakemberek allokálása történik.

Jelenleg már 4 millió 204 ezer a beoltottak száma a péntek reggeli adatok szerint, több tízezer oltást pedig itt, a Jósa András Oktatókórházban adtak be a lakosságnak. A regisztráltak hetek óta maguknak foglalhatnak időpontot az eeszt.gov.hu oldalon, itt kiválaszthatják, hogy mikor és hol, illetve hogy milyen vakcinát szeretnének kapni. Ezeket a pácienseket várták csütörtökön a kórházi oltópontokra.

„Azért regisztráltam az oltásra, mert krónikus betegségem van, asztmával küzdök két éve, és a család érdekében és magam miatt is választottam az oltást. Hamar kaptam időpontot, megfelel minden” – mondta Rigó-Szabó Beatrix, aki Vaxzevria típusú oltóanyagot kapott csütörtök délelőtt a kórházban.

Konzultáljanak az orvossal

Ezen az oltóponton csütörtök délelőtt fél 11-ig már 45-en kaptak oltást, de összesen közel száz embert vártak. Volt olyan páciens is, aki reggel 7 órakor foglalt időpontot és délelőtt megkapta az általa kiválasztott oltást. Ezt az előzetes regisztráció után pár nappal, miután már feldolgozta a rendszer az adatokat, bárki megteheti. Csak ezen a héten a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház tagintézményeiben várhatóan 7300 vakcinát adnak be az oltásra váróknak.

„Elsősorban fiatalok jelentkeznek és ez nagyon jó, mert ők egészségesek, nincsen problémájuk, ugyanakkor önként jelentkeznek. Nagyon fontos az oltás felvétele, hiszen súlyos szövődményekkel kialakuló betegséget lehet ezáltal megelőzni. Ezek a résztvevők önként jelentkeznek, saját időpontra választják ki, ugyanakkor felhívnám a figyelmet arra, hogy akiknek valamilyen egészségügyi problémája van, az a háziorvosával konzultáljon, mielőtt beregisztrál az oltásra, hogy felveheti az adott oltást, illetve melyiket részesítse előnyben. A kismamák, illetve akik teherbe szeretnének esni, mindenképpen konzultáljanak a nőgyógyásszal, mielőtt beregisztrálnak bármelyik oltásra” – nyilatkozta dr. Papp Zsuzsanna, a Jósa András Oktatókórház belgyógyász, diabetológus főorvosa, aki csütörtökön oltóorvosként is várta a lakosságot az intézményben.

Rekord a kórházban

A kórház tájékoztatása szerint múlt héten minden idők legtöbb oltását adták be az oltópontokon, egy hét alatt több mint húszezer vakcina beadásával országosan is az élmezőnyben szerepeltek. Múlt hét pénteken egy nap alatt 12 000-en kaptak oltást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház tagintézményeiben, ebből több mint ötezret Nyíregyházán. Az eddigi csúcs 4900 volt a megyei oltópontokon napi szinten. A múlt hét pénteki kampányoltásban reggel 7 órától egészen este 10 óráig folyamatosan oltották a lakosságot, ennek köszönhetően minden telephely többszörösen túlszárnyalta az eddigi saját rekordját – tájékoztatta szerkesztőségünket Vitkai Éva, a kórház sajtófőnöke. A lakosság továbbra is tud időpontot foglalni, május 17-ig, jelenleg háromfajta vakcina közül választhatnak.

Egynapos sebészet

Május 10-től újraindul az egynapos sebészeti ellátás a Jósa András Oktatókórházban, jelenleg a betegek előjegyzése, kivizsgálása, előkészítése, valamint az ellátó szakemberek allokálása történik – tette hozzá Vitkai Éva. Minden érintett sebészeti szakma egy napot kap egy héten az adott ellátás keretei között végezhető beavatkozások elvégzésére. A harmadik hullám csúcsán néhány hétre leálltak a népegészségügyi szűrések, a Covid-megbetegedések számának csökkenésekor ez újraindult az EMMI miniszterének utasítására. A népegészségügyi szűrések tajszám alapú behívásos rendszerrel működnek továbbra is.