Egy csokornyi bébi – Kopogtatott a gólya a Nyíregyházi Állatparkban
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A tavasz beköszöntével idén is több állatcsaládban született apróság a Nyíregyházi Állatparkban. Sorra érkeztek a park lakóinak kicsinyei; Bennett- és vörös óriáskenguru, zászlósfarkú gereza és katták láttak napvilágot, valamint a Parasztudvarban is kopogtatott a gólya.

Állatkerti séta közben érdemes hosszasan elidőzni a kifutók előtt, hiszen zsebből kikandikáló kengurukkal is találkozhatunk a Nyíregyházi Állatparkban. A park különlegessége, hogy földrészenként mutatja be az állatvilágot, s az ausztrál kifutórendszerben Bennett- és vörös óriáskenguru is született. A kontinens ikonikus lakóinak kicsinyei roppant fejletlenül jönnek a világra, születésükről jó ideig még gondozóik sem tudnak. A kölykök 3-4 hónaposan dugták ki először a fejüket az erszényből, majd ahogy növekednek, egyre több időt töltenek az erszényen kívül, s 240 naposan végleg elhagyják azt. A zászlósfarkú gereza tenyészcsapatban is kopogtatott a gólya. A fél évig tartó vemhesség után világra jött kölyök legfeltűnőbb sajátossága a szüleitől eltérő színe, hiszen – míg az ivarérett egyedek sötét színűek – a kis újszülött hófehér bundájú. Az apróság szőrzete 2-3 hónap elteltével fokozatosan változik, s fél évesen már ugyanolyan bundával büszkélkedhet majd, mint a felnőtt egyedek: fekete fejét fehér szakáll keretezi majd, valamint oldalán és farkán is megjelenik a névadó fehér szőrdísz.

Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője elmondta: „Az Afrikában őshonos gerezák egykor majdnem a kipusztulás szélére kerültek impozáns bundájuknak köszönhetően, ugyanis az afrikai törzsek előszeretettel használták fejdísznek bundájukat, Európában pedig szőrmegallért készítettek a szőrzetükből. Nagyon fontos, hogy nemcsak a természetben, hanem zárt tartási körülmények között is védjük őket, a Nyíregyházi Állatparkban élő tenyészpár is az Európai Fajmegőrzési Program keretében hozott világra utódokat. Legutóbb 2018-ban számolhattunk be arról, hogy kis gereza született nálunk, most pedig a legifjabb apróság, a kistestvér 3,5 hetes.”

A Nyíregyházi Állatpark gyűrűsfarkú maki csapata is gyarapodott, egy héten belül két ikerpár is született. A leginkább mesebeli manócskákra hasonlító állatok kék szemmel jöttek a világra, de szemük pár nap után élénksárga színűvé változott. A háromhetes csöppségek a felnőtt állatok hasán csimpaszkodva vagy hátukon lovagolva töltik mindennapjaikat. A csoport minden nőstény tagja részt vesz a kicsik nevelésében, sőt az anyák egymás között is cserélgetik a kölyköket. A parkban jelenleg a négy aprósággal együtt, több kifutóban, összesen 40 gyűrűsfarkú maki él. Az egzotikus állatok mellett az állatpark Parasztudvarában háziasított állatokkal is találkozhatnak a látogatók, ahol idén tavasszal szintén számos apróság látott napvilágot. A kameruni törpekecskék gidái, valamint a racka és merinó juhok bárányai mellett többféle szarvasmarha borjai is láthatók; magyar tarka, magyar szürke, skót-felföldi és kárpáti borzderes borjak is születtek a Parasztudvarban.

 

Helmeczy Éva