Zero Waste – Bemutatkozott a hulladékmentes és csomagolásmentes mozgalom
Fotó: illusztráció

A Zero Waste mozgalom célja, hogy a hulladéktermelés helyett újrahasznosítható termékeket használjanak, szemben az egyszerhasználatos termékekkel. Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap a környezet védelme és a hulladékcsökkentés fontossága. Nagyon fontos, hogy minél kisebb korban kezdődjön meg a szemléletformálás, a jövő generációja minél hamarabb ismerkedjenek meg a környezetbarát szemléletmóddal. 

A csütörtöki workshop célja az volt, hogy a résztvevők megismerjék a Zero Waste – hulladékmentes/csomagolásmentes mozgalmat, és annak előnyeit. A témák között szerepelt, hogy hogyan lehet ezt a mindennapokban alkalmazni, miért fontos a hulladék csökkentése, hogyan lehet egy hulladékmentes háztartást kialakítani és melyek az első lépések egy hulladékmentesebb élet felé.

„A workshop mai témája a Zero Waste mozgalom, amelyről a lakosságot szeretnénk minél szélesebb körben tájékoztatni. Ezt gyerekkorban kezdjük, hiszen ők még fogékonyabbak ezekre a dolgokra. A mai napon a Stelázsi, Nyíregyháza első csomagolásmentes boltját mutatja be, hogyan tudunk hulladékmentes háztartást kialakítani, valamint Tóthné Balogh Mária mutatja be, mennyire fontos a szépségiparban is a hulladékmentes mozgalom” – mondta Ligetfalvi-Komiszár Eszter helyi termék- és szolgáltatásfejlesztési koordinátor.

Mivel nem mindegy, hogy milyen minőségi, megbízható táplálékot viszünk be a szervezetünkbe, így az sem mindegy, hogy milyen szépségipari termékeket, tisztítószereket használunk, hiszen ezek is mind-mind a bőrünkön keresztül felszívódnak a szervezetünkbe – hangzott el a csütörtöki rendezvényen.

„A célunk, hogy minél szélesebb körben megismertessük a csomagolásmentes életmódot, vegyünk annyit, amennyire szükségünk van, vigyük a saját tárolóinkat. A mi esetünkben a tégelyeket visszaváltjuk vagy újratöltjük, a nagy üvegekben tartjuk a boltban például a krémjeinket, a vásárlónak ebből töltjük újra a tárolóját. Ő is spórol, a Földünket sem szennyezzük, mert nem termelünk iszonyatos mennyiségű szemetet” – hangsúlyozta Tóthné Balogh Mária vegyész-fitoterapeuta.

A workshopon elhangzott, nem győzik hangsúlyozni a helyi termékek fontosságát, de nem csupán az élelmiszer jellegű termékek számítanak helyi terméknek, hanem a kézművesipari termékek, a mezőgazdasági termékek és természetesen a kézműves kozmetikai termékek is. A helyi termékek bizalmi termékek, melyek megvásárlásával személyes és bizalmi kapcsolatot alakíthatunk ki, mellyel a vásárló és a termelő is jól jár!