Yes projekt – Zrínyisek a vállalkozói világban

A nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és a Sipkay Barna Technikum diákjai is sikerrel szerepeltek a fiatalok kompetenciáit fejlesztő román–magyar együttműködési Yes programban, mely tavaly áprilisban indult és idén decemberben zárult.

 

A debreceni székhelyű Revita Kutatóműhely a Romániai Vállalkozásokért Egyesülettel együttműködve pályázott az Interreg programhoz. Közel 300 ezer eurós támogatással a középiskolások vállalkozói kompetenciáinak fejlesztésén dolgoztak. A résztvevők Szatmár, Bihar, Arad és Temes térségéből jelentkeztek, a hazai oldalon pedig Szabolcs, Hajdú, Békés és Csongrád megyei fiatalok.

A projekt során több száz magyar és román fiatal kapott visszajelzést munkaerőpiaci kulcskompetenciáiról az általunk kidolgozott online teszt segítségével. Közülük 100 fő (40 fiatal magyar, illetve román nyelven, 20 diák pedig angol nyelven) befejezte az üzleti terv készítését megalapozó elearning tananyagot, illetve részt vett a hét alkalomból álló vállalkozói kompetencia-fejlesztő online kurzuson is. Ennek eredményeképpen több mint 20 üzleti modell készült el, hihetetlenül izgalmas, a fiatalok által hozott témákban! Az üzleti terveket bemutató pitch-eket szakmai zsűri értékelte, a nyertesek és a résztvevők pedig nemcsak értékes díjakkal gazdagodnak, hanem a vállalkozás indításához szükséges ismeretek elsajátítása mellett megerősödtek digitális kompetenciáik, tanulási és együttműködési készségük is” – tájékoztatott Szerepi Anna, a Revita Alapítvány szakmai vezetője.

A nyertesek között szerepeltek pl. a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium diákjai, akik olyan ételautomata megépítését tervezték meg, amelybe a helyben termelt alapanyagok és elkészített termékek kerülhetnének. Az Interreg, Románia-Magyarország Program célja közös események finanszírozása, amelyek innovatív megoldásokat követelnek a határ mindkét oldalán, a fenntartható fejlődéséhez. A Yes program ehhez kínál fiatalos, új ötleteket, amit a jövőben megismertetnek középiskolás társaság előtt. A projektzárón nem mellesleg megjelentek az üzleti élet szereplői is, akik válogatnak majd a megvalósítható tervekből.