Napelem a LEGO-ban: a fejlesztés célja a károsanyag-kibocsátás csökkentése

A nyíregyházi LEGO gyár bejelentette, hogy kiterjedt napelempark létesítését kezdte meg a gyártórészleg melletti területen. Az erőmű évente 4,6 megawatt energiát lesz képes előállítani, ami a gyár energiaszükségletének mintegy 40-50 százalékát kitevő tiszta energia. A napelemeket jövő nyáron telepítik majd.

 

A LEGO 2014-ben átadott modern nyíregyházi gyáregységében már az építéskor számos energiatakarékos megoldást alkalmaztak. A napenergia használata újabb lépés az alacsony károsanyag-kibocsátású termelés irányában.

„A projekt most tervezési fázisban van. Megkezdődött a terület előkészítése. A földmunkák már zajlanak. Azok, akik a LEGO gyár mellett elhaladnak a bekötőúton, a Tiszavasvári út irányába, ha bal oldalra néznek, láthatnak egy rendezés alatt álló, nagy üres területet. Ott fog majd települni ez a napelempark. Nem tudok arról, hogy bármilyen hatással lenne a gyár működésére. Továbbra is kapcsolódni fogunk a hálózatra. Ez kiegészíti azt, nyilván amennyit termel majd a naperőmű, annyi energiát fel fogunk használni, tehát a gyár működésére ennek a bekapcsolása a rendszerbe, nem lesz semmilyen hatással” – nyilatkozta Siket Lóránt, a LEGO kommunikációs vezetője.

A LEGO vállalta, hogy 2032-re 37 százalékkal csökkentik gyáraik szén-dioxid-kibocsátását annak érdekében, hogy a cég hozzájáruljon a klímaváltozás negatív hatásainak visszaszorításához. Összhangban azzal a Párizsi Megállapodással, mely jóváhagyta, hogy a globális felmelegedés mértéke 1,5 Celsius-fok alatt maradjon.

„A napelemparkot a LEGO csoport saját forrásból építi. Ebben az évben jelentettük be, hogy az előttünk álló időszakban globálisan, mintegy 400 millió dollárnyi összeget szánunk arra, hogy csökkentsük a környezeti lábnyomunkat. Ebbe beletartozik többek között egy olyan kezdeményezés, ami már az idei évben is látható. Egy új fejlesztés, aminek következtében nem eldobható műanyag zacskók lesznek a LEGO dobozokban. Az egységtasakok ezentúl papírból készülnek majd, és folyamatosan fogjuk bevezetni ezt az új csomagolást” – mondta a jövőről Siket Lóránt.

Játssz jól! – mondja a közel 80 éve Dániában alapított cég teljes neve. Ahogy a környezetvédelemért felelős részleg alelnöke fogalmaz: „Arra törekszünk, hogy egy jobb világot teremtsünk a jövő nemzedékének, amit úgy tudunk elérni, hogy csökkentjük a szén-dioxid-kibocsátást az egész ellátóláncunkban”. Ezért folytatja a fenntartható alapanyagok kutatását, fejleszti a csomagolást, áttekinti a szállítási utakat, és kibővíti gyárai megújuló energiatermelését. A közeli cél az, hogy a LEGO csoport 2022 végére karbonsemlegesen működjön.