XVI. Országos Zongoraverseny – Az ország 29 városából jutottak tovább a tanulók a Vikár Sándor Zeneiskolában megrendezett megmérettetésre
A versenybizottság és Tamás Attila intézményvezető

Valamennyi magyarországi országos zeneiskolai zongoraverseny közül a legrangosabb és legnívósabb megmérettetés március utolsó hétvégéjén zajlott a nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskolában.

 

A február hónapban lebonyolított hét területi válogatóról pontszámai alapján 68 tanuló jutott tovább a döntőbe az ország 29 városából, 35 alapfokú művészeti iskolájából. A versenyzőket 56 pedagógus készítette föl.  A négy korcsoport versenyzői közül a legfiatalabb 8 éves, a legidősebb 20 éves volt.

A szervezők több mint 40 támogató segítségével készítették elő és bonyolították le a rendezvényt. A verseny fővédnöke Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere volt, védnöke pedig Gaszperné Román Margit a Nyíregyházi Tankerületi Központ igazgatója.

A versenybizottság összetételében az utolsó pillanatban a kecskeméti zongoraművész-tanár  Gerhát László megbetegedése miatt változás történt. A zsűri elnöki feladatait Dr. Hargitai Imre zongoraművész,  a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem habilitált egyetemi docense, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium billentyűs tanszakának vezetője látta el. A versenybizottság további két tagja volt: Taraszova Marianna zongoraművész- tanár, a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola és a tiszafüredi Fekete László Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola tanára, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar gyakorlatvezető mentortanára valamint Gerhátné Papp Rita zongoraművész- tanár, csembalóművész a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola valamint a Budapesti Kroó György Alapfokú Művészeti Iskola tanára, a Capella Savaria kamarazenekar előadóművésze.

A verseny ideje alatt egy átfogó kiállítást tekinthettek meg a vendégek, amely az eddigi zongoraversenyekről készült képekeket, emlékeket mutatta be. Az Editio Musica Budapest Zeneműkiadó Kft. munkatársai a verseny kísérőprogramjaként kottabemutatót tartottak.

A korcsoportok versenyműsorának bemutatása gördülékenyen zajlott. A versenybizottság a meghallgatott produkciókat értékelve a következő döntést hozta:

  • 31 versenyző különdíjban részesült (pl. kiváló Liszt és Chopin előadás, a legszebb Bach mű, Zenetanárok Társasága különdíj a kimagasló produkcióért)
  • 23 versenyző ért el helyezést
  • 18 pedagógus felkészítő tanári különdíjat kapott
  • 7 versenyző és felkészítője a Zeneakadémia Alaptvány különdíjában Veroszta Magda díjban részesült

Az első korcsoportban I. helyzést ért el Balogh Ádám (Székesfehérvár). A második korcsoportban megosztott I. helyezést ért el Jakab-Zalánffy Ábel (Debrecen) és Kovács Gregor (Budapest). A harmadik korcsoportban szintén két első helyezést adott ki a zsűri: Csibi Orsolya Boglárka (Eger), Pálmai-Balla Dávid (Budapest). A negyedik korcsoport két legsikeresebb versenyzőjeként elő helyezést érdemelt Kováts-Szőcs Benedek (Dunakeszi) valamint Szarvas Benjámin (Budaörs). A Vikár Sándor Zeneiskola két döntős tanulója különdíjat vehetett át. Az első korcsoportban versenyzett Szanyi Anna, felészítője Pólikné Smid Ildikó. A harmadik korcsoportos Domut Adrián tanára Tóth Olga.

– A helyezettek és különdíjasok az oklevelek mellett támogatóink segítségével többek között kottacsomagot, ajándékcsomagot, vásárlási utalványt, könyveket, CD és DVD lemezt, belépőjegyeket valamint egy nagyobb értékű sztereo fejhallgatót és zongoraszéket, a Veroszta Magda díjasok ösztöndíjat kaptak ajándékba. Valamennyi versenyző a Zenekultúra Támogatásáért Alapítvány és további támogatók ajándékát vehette át ideérkezésekor. A verseny ideje alatt igyekeztünk vendégeink számámára folyamatos és tartalmas vendéglátást biztosítani, ezen kívül a támogatásoknak köszönhetően intézményünk frissített arculattal várta a verseny résztvevőit.

Tamás Attila intézményvezető megnyitó beszédében örömmel üdvözölte az élő verseny lebonyolítási lehetőségét, Dr. Hargitai Imre az értékelő beszédében szintén örömmel nyugtázta, hogy a résztvevők előadásán egyáltalán nem látszott az elmúlt időszak nehézsége, hiszen nívós, erős produkciókat értékelhettek kollégáival.

Gratulálunk valamennyi résztvevőnek, hatalmas munkát tudhatnak maguk mögött. Köszönet illeti a támogatókat, a segítőket, a Vikár Sándor Zeneiskola valamennyi dolgozóját. Az eddigi visszajelzések azt mutatják, idén is sikerült színvonalas, jól megszervezett, az idelátogató vendégek örömét, kedvét szolgáló programot létrehozni – tájékoztatta szerkesztőségünket Szabó Tünde Júlia, a Vikár Sándor Zeneiskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezető-helyettese.

Kapcsolódó galéria

XVI. Országos Zongoraverseny