Útfejlesztések – Számos beruházás és fejlesztés van folyamatban Nyíregyházán
Fotó: Illusztráció

Megkezdődik a 4-es számú főút Nyíregyháza–Debrecen közötti szakaszának tervezése, napokon belül indul a nyíregyházi intermodális csomópont közbeszerzési eljárása, a 2. ütemmel folytatódik az ötmilliárdos kormányzati támogatásból megvalósuló útépítési program, és megkezdődnek a Széchenyi, Szarvas és Szent István utcák felújítási munkálatai – jelentette be dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere, valamint dr. Szabó Tünde és dr. Vinnai Győző, Nyíregyháza országgyűlési képviselői egy közös sajtótájékoztató keretében.

Intermodális csomópont, 2x2 sávosítás, 17 átépített csomópont

Megkezdődik a tervezése a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánított 4-es számú főút Debrecen–Nyíregyháza közötti szakasz 2x2 sávosításának. A közbeszerzési eljárás eredményét a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tette közzé. A fejlesztéssel érintett szakasz több mint 30 km-es lesz, 5 új csomóponttal, a 2x2 sávos külterületi elsőrendű főút paramétereinek megfelelően. Dr. Kovács Ferenc polgármester a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Nyíregyháza belterületén is számos útfejlesztési beruházás van folyamatban.

Most ami a legújabb, hogy megkezdődött a nagykörút 2x2 sávos teljes körű kiépítése, de már az intermodális csomópont engedélyes tervei is megvannak, amely majd összeköti a vasút-, busz-, valamint a személyautós és kerékpáros közlekedést. Ehhez egy 200 férőhelyes parkoló is épül a föld alá, tehát nagyon összetett a fejlesztés. Ezek mellett folyik a Tokaji úti aluljáró tervezése is, megkezdődött a teljes külső körgyűrű kiépítése, Nyírszőlős és Nyírtura között.”

17 városi csomópont átépítése készült már el az elmúlt 9 évben, a következő pedig a Vasvári Pál, Hímes utca, Stadion utcai körforgalom kialakítása lesz – tette hozzá a polgármester.

Gazdasági, kulturális, társadalmi előny

Dr. Szabó Tünde, Nyíregyháza országgyűlési képviselője arról beszélt a bejelentések kapcsán, hogy az útfejlesztéseknek az infrastruktúra bővülése mellett számos más szerepük is van.

A kulturális életünket, a turisztikai életünket, vagy ide sorolható a sport és az oktatás is, elősegíti az út infrastruktúra-fejlesztése. Kelet-Magyarország gazdasági, kulturális és oktatási központja Nyíregyháza, éppen ezért elmaradhatatlan, hogy fejlesszük a közlekedést, akár a város központját, vagy a külterületi úthálózatot nézve. Nagyon sok program indult az elmúlt időszakban, van, amit a kormány közvetlenül támogatott, ebből már 20 útfejlesztés folyamatban van.”

A nagy forgalmú utak fejlesztése is folyamatban van, teljes körűen megújul a Szent István, Szarvas és Széchenyi utca is a közeljövőben.

Külterületi útfejlesztések, elérhetőbb Nyíregyháza

Dr. Vinnai Győző, Nyíregyháza másik országgyűlési képviselője elmondta, szintet lépett az infrastruktúra Nyíregyházán, amely nemcsak a városon belüli közlekedés, hanem a város elérhetősége szempontjából is jelentős.

Öt évvel ezelőtt a Mező utcai csomópontot átadtuk, 2019-ben a nyugati elkerülőt Nyírszőlősig, és több körforgalom is épült, amely növelte a Tiszavasvári út áteresztő képességét. A bokortanyákról, sőt az egész Tiszavasvári járásból is ezen keresztül érhető el Nyíregyháza. Több nagyobb út is elkészült a bokortanyákon, most pedig egy 5 milliárdos kormányzati támogatásnak köszönhetően zömmel a nyugati részen újulhatnak meg fontos útszakaszok, melyek nagyon lényegesek, hiszen egyre többen költöznek ki ide.”

A bokortanyák hungarikumot jelentenek – tette hozzá a képviselő, ezért is kötelessége Nyíregyházának az ott élő emberek igényeit is figyelembe venni. A sajtótájékoztatón elhangzott, a földutak aszfaltozása is nagy ütemben zajlott az elmúlt években, tavaly 18 utcát aszfaltoztak le, idén 20 burkolását tervezik, melyek közül 3 nagyobb út kivitelezése már a jövő héttől folyamatban van.

Kapcsolódó galéria

Útépítési, útfelújítási programok - sajtótájékoztató