Vízirendészek versenyeztek Sóstón – Látványos feladatokban mérték össze tudásukat

16 csapat, összesen 32 fő vett részt a XIX. Országos Vízirendészeti Rendőr Járőrversenyen, amelynek Nyíregyháza biztosított helyszínt. Látványos gyakorlati számokban mérték össze tudásukat a sóstói csónakázótavon, ahol vízi járművekkel kellett manőverezni a rendőröknek, illetve lövéseket kellett leadniuk, de természetesen nem igazi lőfegyverekkel.

Szerda délután köszöntötték az országos verseny résztvevőit, azokat a rendőröket, akik a vízen és a vízpartokon vigyáznak az emberéletekre és a biztonságra. A vízirendészek sokrétű feladatot látnak el, többek között az eltűnt személyek felkutatásában is jelentős szerepet vállalnak. A közlekedésrendészeti tevékenységek tekintetében évente három versenyt tartanak, a vízirendészetinek van a legrégebbi múltja – mondta Jámbor István, az Országos Rendőr-főkapitányság egyik főosztályvezetője. A 19. megmérettetésnek ebben az évben Nyíregyháza biztosított helyszínt.

Szakmai találkozó és verseny

Ezeknek a vetélkedőknek és így ennek a vízirendészeti járőrversenynek is a célja egyrészt az, hogy hozzájáruljunk a felkészültségükhöz. A versenyre készülve átnéznek jogszabályokat, gyakorolnak bizonyos tevékenységeket, hogy jobban sikerüljön a verseny. Így tehát van egy szakmai hozadéka is, illetve olyan szakmai hozadéka is, hogy egy ilyen versenyen tud találkozni a Balatonon szolgálatot teljesítő rendőr a Tiszán vagy a Dunán szolgálatot teljesítő rendőrrel, de nem csak ezen a három helyszínen szolgálatot teljesítő rendőrök vannak itt. Vannak olyan rendőrkapitányságaink, ahol nincs külön vízrendészeti kapitányság, de ott is van állomány, aki a vízhez kapcsolódóan végzi alapvetően a tevékenységét” – nyilatkozta Jámbor István, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztályán belül működő Közlekedésrendészeti Szakirányító Osztály vezetője.

A rendőrök így tehát a jó gyakorlatokat is elsajátíthatják egymástól, egy szakmai párbeszéd alakul ki közöttük.

Látványos feladatok

A megmérettetés látványos elemekben gazdag gyakorlati részét majd csütörtökön tartották a sóstói csónakázótavon. Összesen 32 fő vett részt a versenyen és bár az elméleti feladatokat önállóan töltötték ki, de a gyakorlatban már párosával vettek részt, hiszen szolgálat közben sem magukban dolgoznak. Olyan helyzetekben kellett összemérniük a tudásukat, ami máshol nem fordulhatna elő, csak a vízen.

A vízről leadni lőfegyverrel lövéseket nem olyan egyszerű, mint szárazföldön, amikor stabil lábakon állnak a rendőrök. Ezt a lövészeti feladatot nem éles lőfegyverrel teljesítik a verseny résztvevői, eddig korábban még nem volt ilyen egy megmérettetésen sem. A feladatok között van olyan is, hogy vízi járművel kell egy vezetéstechnikai pályát teljesíteni, tehát különböző manővereket végrehajtani. A napi munka során ilyenek előfordulhatnak, hogy vízi járművel kell ügyesen manőverezni, hiszen nekik viharos időben is ki kell menni szolgálatot teljesíteni, akkor is, amikor másnak a viharjelzés miatt tilos vízen tartózkodni. Ezért is fontos, hogy ügyesen tudjanak bánni a járműveikkel” – tette hozzá Jámbor István rendőr ezredes.

A látványos gyakorlati versenyfeladatokra az érdeklődő magánszemélyeket, iskolákat és osztályokat is várták, bárki megnézhette a motoros rendőr, illetve evezős hajók versenyét a csónakázótavon.

Kapcsolódó galéria

Országos Vízirendészeti Rendőr Járőrverseny megnyitó 20220907