Marad a kedvezményes lakásáfa – Sokan kihasználják az 5 százalékos konstrukciót

A kormány 2024. december 31-ig meghosszabbította az 5%-os lakásáfát – írja bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter. A kedvezmény jó hatással volt a piacra, egy nyíregyházi cég tapasztalata szerint már az első bejelentés után is nagy felfutást eredményezett. Jelenleg 35 ezer lakás épül itthon, amiből legalább 24 ezret át is adnak év végéig. Ez a lakásszám a következő években a kedvezményes áfa megtartása miatt tovább nőhet.

Először 2006-ban épült egy 115 lakásos bérlakás ebben a lakóparkban, az azóta eltelt időben annyi volt itt az építkezés, hogy már elérték a 800. eladott lakást. Emellett van itt még egy 5500 négyzetméteres irodaház és egy 3500 négyzetméteres fitneszklub. Ez azt jelenti, hogy egy kisebb falunyi ember lakik már itt, nagyjából 3000 fő – így nyilatkozott a kivitelező cég ügyvezetője.

Tőlünk is gyakran megkérdezik, hogy lehet itt még lakást eladni? El kell mondjam, hogy lehet, mert a lakásvásárlásra ok mindig van, többször is egy ember életében. Az, hogy lehetőség van-e, az kérdéses. A lehetőségek mindig az erőforrások és az árak, költségek viszonyából alakul ki és most ez az 5 százalékos lakásáfa, ez a lehetőség, ez a költségek birodalmán belül egy lefixált dolog, ami természetesen elősegíti az emberek vásárlási kedvét, főleg, ha belegondolnak, hogy ez lehet még ettől rosszabb is majd egyszer valamikor, tehát ezt most érdemes kihasználni” – nyilatkozta Zsatku László, a Nyír-Komplett Kft. ügyvezetője.

Azért is lehet ennyire népszerű itt a lakásvásárlás, mert 15 éve egy egyedi konstrukcióban tudnak hozzájutni a leendő tulajdonosok. Az új lakásba beköltözve négy éven át törlesztik az ingatlan értékének 30%-át, ezt a kivitelező előtörlesztésként leigazolja, ezután már a bank is tud hitelt adni azoknak is, akik máshogy nem juthattak volna saját lakáshoz – nyilatkozta Zsatku László.

Marad a kedvezmény

A kormány 2024. december 31-ig meghosszabbította az 5%-os lakásáfát. Ez évente 200 milliárd forintot hagy az embereknél. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége kezdeményezte, hogy a kedvezményes áfakulcs 2028. december 31-ig alkalmazható legyen, amennyiben az építési engedély 2024 végéig véglegessé vált, vagy egyszerű bejelentés esetén az építést eddig az időpontig bejelentették. A kérést a Pénzügyminisztérium megvizsgálta és támogatja. A javaslatot ősszel tárgyalhatja az Országgyűlés – ezt Varga Mihály pénzügyminiszter osztotta meg a közösségi oldalán. Ez a kedvezmény a kivitelezőkre és a lakásvásárlókra is pozitív hatással volt.

Nagy volt a felfutás

Amikor bevezették ezt a lehetőséget, akkor nagy felfutást eredményezett. Az emberek nem tudták, hogy mennyi ideig fog tartani ez a lehetőség, ezért ez előbbre is hozta a vásárlási szándékot. Ilyenkor mindig mögé nézünk, hogy vajon honnan szívja el a vásárlási szándékot. Most mivel egy újabb hosszabbításnak lehetünk valószínűleg a tanúi, ezért úgy gondoljuk, hogy az emberek továbbra is fogják szorgalmazni, hogy ebben a konstrukcióban juthassanak lakáshoz és úgy gondolom, hogy ez egyfajta konjunktúrát továbbra is lehetővé fog tenni. Mi úgy készülünk erre, hogy igyekszünk a feltételeknek megfelelni és megszerezni az építési engedélyeket időben úgy, hogy ez érvényes lehessen ránk minél nagyobb mértékben” – tette hozzá Zsatku László.

Kedvező növekedés

Varga Mihály a magyarországi beruházások volumenének alakulásáról is közzétett egy bejegyzést a napokban, ebben az olvasható, hogy a háború hatásai ellenére is erősödtek a beruházások. A legfrissebb adatok szerint a második negyedévben 3500 milliárd forintnyi beruházás valósult meg, amely 7,8%-os növekedés éves szinten. A hazai beruházási ráta a 28%-ot közelíti, ez az egyik legkedvezőbb az Európai Unióban. A magas beruházási ráta hozzájárul ahhoz, hogy a háborús válságban is megőrizzük a magyar gazdasági növekedést – teszi hozzá a bejegyzésében a pénzügyminiszter.